Túróstészta-desszert. Recept a Bea konyhája 5 receptkönyvből
A BOOOK Kiadó gondozásában 2025. áprilisában megjelent Gáspár Bea 5. szakácskönyve, Bea konyhája 5 címmel. A Kiadót idézve: „Ahogy azt Beától már megszokhattuk, a receptleírások jól követhetőek, és ha elkészítőjük nem takarékoskodik a változatos alapanyagokkal – és főként a fűszerekkel -, akkor káprázatos sikerre számíthat. A könyvben remek fogásokat találunk minden alkalomra, ezért ajánlható a kísérletező kedvű háziasszonyoknak és háziuraknak, sőt azoknak is, akik akár fakanál nélkül szeretnének bepillantani a romák izgalmas, lendületes világába.”
Fotó: Fördős Péter, BOOOK
A 144 oldalas, szépen illusztrált könyvből a túróstészta-desszert elkészítését ismertetjük a Kiadó engedélyével.
Hozzávalók
50 dkg csusza- vagy kockatészta
só
15 dkg vaj
1 kis üveg sárgabaracklekvár
a túrókrémhez:
5 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 tojás
4 dl tejföl
50 dkg tehéntúró
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
Fotó: Fördős Péter, BOOOK
Elkészítés
Egy nagy fazékba bőséges mennyiségű vizet öntök és a tűzre teszem. Amikor forrni kezd, megsózom, a tésztát beleteszem, és 8–10 perc alatt megfőzöm. Leszűröm, és még melegen a vajjal összekeverem. Egy evőkanálnyi vajat a tepsi kikenéséhez félreteszek.
Amíg a tészta hűl, a túrókrémet elkészítem. Először a cukrot és a vaníliás cukrot a tojásokkal addig keverem, amíg a cukor el nem olvad, ez robotgéppel a legkönnyebb. Azután a tejfölt, a túrót és a reszelt citromhéjat beleteszem, majd jó habosra dolgozom, végül a vízben áztatott mazsolát is hozzáadom.
A tepsit vajjal kikenem. A túrókrém kétharmadát a tésztával összekeverem, majd a maradékot a tepsi aljára simítom, a baracklekvárt rákenem, erre kerül a tészta másik fele, és a tetejére a maradék túrókrém.
Előmelegített sütőbe teszem, és 180 °C-on 40 percig sütöm. Tenyérnyi kockákra vágva, porcukorral megszórva hidegen és melegen is nagyon ízletes.
Fotó: Fördős Péter, BOOOK
Forrás: Gáspár Bea: Bea konyhája 5, BOOOK
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.