Kávés-csokis keksz, zabpehellyel
Először sütöttük meg ezt a kekszet, különleges, finom, ajánljuk.
Hozzávalók kb. 16 darabhoz
90 g liszt
30 g apró szemű zabpehely
1 egész tojás (L méret)
100 g olvasztott, de nem forró vaj
2 tk instant kávé (lehetőleg finomra őrölt, de durvára őrölt instant kávéból is elkészíthető, mi az utóbbit használtuk hozzá)
10-15 dkg cukor (ízlés szerint, a cukor alternatív édesítőszerrel is helyettesíthető)
1 csomag vaníliás cukor vagy 2 tk vanília kivonat (esetleg 1 mk vaníliaőrlemény)
1/2 tasak sütőpor
5 dkg aprított csokoládé
Elkészítés
Egy közepes méretű keverőtálban az olvasztott, nem forró vajhoz hozzákeverjük az instant kávét, amit hagyunk teljesen feloldódni a vajban. Hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és az egész tojást. Miután habosra kevertük, hozzáadjuk a zabpelyhet, a sütőporral kevert lisztet, végül a csokoládét.
A tálat lefedjük és kb. egy órára a hűtőbe tesszük.
A kekszek formázása előtt előmelegítjük a sütőt (180 fokra).
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A hideg masszából evőkanálnyi mennyiségeket veszünk, 2-3 centi átmérőjű golyókat formázunk belőle, a golyókat a sütőpapírra tesszük és a tenyerünkkel kilapítjuk.
Sütés közben a keksz megterül, ezért hagyjunk kb. 3 centi távolságot a kekszek között.
Betesszük sülni. Sütési idő 12-15 perc (180-as főfokon, légkeverőn). Érdemes figyelni a kekszeket, mert hamar megégnek.
A kekszek forrón lágyak, ezért kicsit hagyjuk hűlni hagyni őket (hidegen már kekszkeménységűek).
A kekszeket szórjuk meg porcukorral vagy szőlőcukorral.
Fedeles üvegedényben vagy kekszdobozban tárolhatók.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.