Kávés-csokis keksz, zabpehellyel

Először sütöttük meg ezt a kekszet, különleges, finom, ajánljuk.

 

Hozzávalók kb. 16 darabhoz

90 g liszt

30 g apró szemű zabpehely

1 egész tojás (L méret)

100 g olvasztott, de nem forró vaj

2 tk instant kávé (lehetőleg finomra őrölt, de durvára őrölt instant kávéból is elkészíthető, mi az utóbbit használtuk hozzá)

10-15 dkg cukor (ízlés szerint, a cukor alternatív édesítőszerrel is helyettesíthető)

1 csomag vaníliás cukor vagy 2 tk vanília kivonat (esetleg 1 mk vaníliaőrlemény)

1/2 tasak sütőpor

5 dkg aprított csokoládé

Elkészítés

Egy közepes méretű keverőtálban az olvasztott, nem forró vajhoz hozzákeverjük az instant kávét, amit hagyunk teljesen feloldódni a vajban. Hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és az egész tojást. Miután habosra kevertük, hozzáadjuk a zabpelyhet, a sütőporral kevert lisztet, végül a csokoládét.

A tálat lefedjük és kb. egy órára a hűtőbe tesszük.

A kekszek formázása előtt előmelegítjük a sütőt (180 fokra).

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A hideg masszából evőkanálnyi mennyiségeket veszünk, 2-3 centi átmérőjű golyókat formázunk belőle, a golyókat a sütőpapírra tesszük és a tenyerünkkel kilapítjuk. 

Sütés közben a keksz megterül, ezért hagyjunk kb. 3 centi távolságot a kekszek között.

Betesszük sülni. Sütési idő 12-15 perc (180-as főfokon, légkeverőn). Érdemes figyelni a kekszeket, mert hamar megégnek.

A kekszek forrón lágyak, ezért kicsit hagyjuk hűlni hagyni őket (hidegen már kekszkeménységűek).

A kekszeket szórjuk meg porcukorral vagy szőlőcukorral.

Fedeles üvegedényben vagy kekszdobozban tárolhatók.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + 13 =

hirdetés