Ha különleges desszertet szeretnél alkalomra, vagy csak úgy: lisztmentes diótorta diógrillázzsal

A sokak által kedvelt svéd mandulatorta receptje ihlette, és aki kóstolta, állítja: jobb, mint az eredeti. Ropogós diógrillázzsal különösen finom. Jót tesz a tortának, ha fogyasztás előtt egy napot pihen a hűtőben.

Hozzávalók (23 centi átmérőjű tortaformához)

Tésztához

5 tojásfehérje 

12 dkg barna cukor

25 dkg darált dió

2 csepp citrom

Krémhez

5 tojássárgája

4 dkg cukor

5 dkg fehér csokoládé

1 evőkanál keményítő

1,5 dl tejszín vagy tej

20 dkg vaj

Grillázshoz

20 dkg cukor

5 dkg tisztított dió

1-2 csepp víz

Elkészítés

Tortalap

A tojásokat válaszd szét. A fehérjét a citrommal verd kemény habbá, a végén apránként adagold hozzá a cukrot, majd a kemény, fényes tojáshabba lapáttal forgasd bele a darált diót.

A tortaformát béleld ki sütőpapírral, öntsd bele a masszát, ütögesd finoman a konyhapulthoz, hogy szépen elterüljön, majd 175-ös hőfokon süsd kb. 30 percig.

A sütőben hagyd kihűlni. Melegen nem szabad hozzányúlni, mert a tészta ekkor még törékeny. Miután kihűlt, töltés előtt érdemes pár órára hűtőbe tenni.

Töltelék

A tojássárgákhoz add hozzá a tejszínt, a cukrot és a keményítőt. Vízgőz felett habverővel kevergetve főzz sűrű krémet belőle. Ügyelj arra, hogy a keverőtál ne érjen bele a vízben.

A sűrű krémhez add a tördelt csokoládét, keverd simára, majd add hozzá a szobahőmérsékletű vajat apránként. 

A krémet felhasználásig tartsd a hűtőben.

Grillázs

A kristálycukrot tedd egy száraz lábasba, adhatsz hozzá 1-2 csepp vizet, majd hagy karamellízálódni. Ha megbarnult, szórd bele a tisztított diót, és azonnal borítsd szilikonos sütőpapírra vagy szilikonlapra. Hagyd teljesen kihűlni. Tördeld apróbb darabokra, majd mozsárban törd durvára. Pár nagyobb darabot félretehetsz dekoráláshoz.

A torta összeállítása

A tortalapot vágd ketté. Kihívás, de megoldható egy hosszú, recés késsel.

Kend meg a krémmel az alsó lapot, majd tedd rá a tészta másik felét, majd kend meg a maradék krémmel.

A tetejére szórj a grillázsból majd tedd a hűtőbe legalább 1-2 órára.

Tálaláskor szórd meg bőségesen grillázzsal. (A grillázs nem bírja a nedvességet, ezért felhasználásig tartsd zárt fémdobozban.)

Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 1 =

hirdetés