Ha különleges desszertet szeretnél alkalomra, vagy csak úgy: lisztmentes diótorta diógrillázzsal
A sokak által kedvelt svéd mandulatorta receptje ihlette, és aki kóstolta, állítja: jobb, mint az eredeti. Ropogós diógrillázzsal különösen finom. Jót tesz a tortának, ha fogyasztás előtt egy napot pihen a hűtőben.
Hozzávalók (23 centi átmérőjű tortaformához)
Tésztához
5 tojásfehérje
12 dkg barna cukor
25 dkg darált dió
2 csepp citrom
Krémhez
5 tojássárgája
4 dkg cukor
5 dkg fehér csokoládé
1 evőkanál keményítő
1,5 dl tejszín vagy tej
20 dkg vaj
Grillázshoz
20 dkg cukor
5 dkg tisztított dió
1-2 csepp víz
Elkészítés
Tortalap
A tojásokat válaszd szét. A fehérjét a citrommal verd kemény habbá, a végén apránként adagold hozzá a cukrot, majd a kemény, fényes tojáshabba lapáttal forgasd bele a darált diót.
A tortaformát béleld ki sütőpapírral, öntsd bele a masszát, ütögesd finoman a konyhapulthoz, hogy szépen elterüljön, majd 175-ös hőfokon süsd kb. 30 percig.
A sütőben hagyd kihűlni. Melegen nem szabad hozzányúlni, mert a tészta ekkor még törékeny. Miután kihűlt, töltés előtt érdemes pár órára hűtőbe tenni.
Töltelék
A tojássárgákhoz add hozzá a tejszínt, a cukrot és a keményítőt. Vízgőz felett habverővel kevergetve főzz sűrű krémet belőle. Ügyelj arra, hogy a keverőtál ne érjen bele a vízben.
A sűrű krémhez add a tördelt csokoládét, keverd simára, majd add hozzá a szobahőmérsékletű vajat apránként.
A krémet felhasználásig tartsd a hűtőben.
Grillázs
A kristálycukrot tedd egy száraz lábasba, adhatsz hozzá 1-2 csepp vizet, majd hagy karamellízálódni. Ha megbarnult, szórd bele a tisztított diót, és azonnal borítsd szilikonos sütőpapírra vagy szilikonlapra. Hagyd teljesen kihűlni. Tördeld apróbb darabokra, majd mozsárban törd durvára. Pár nagyobb darabot félretehetsz dekoráláshoz.
A torta összeállítása
A tortalapot vágd ketté. Kihívás, de megoldható egy hosszú, recés késsel.
Kend meg a krémmel az alsó lapot, majd tedd rá a tészta másik felét, majd kend meg a maradék krémmel.
A tetejére szórj a grillázsból majd tedd a hűtőbe legalább 1-2 órára.
Tálaláskor szórd meg bőségesen grillázzsal. (A grillázs nem bírja a nedvességet, ezért felhasználásig tartsd zárt fémdobozban.)
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.