Mandulakrémes almás pite
Ez a finom mandulakrémes pite idényben alma helyett eperrel, málnával is elkészíthető.
Hozzávalók (22 centis sütőformához)
Tésztához
200 g finomliszt
125 g hideg teavaj
30 g cukor
csipetnyi (tengeri) só
1/4 mokkáskanál szódabikarbóna
3-4 ek hideg víz
Krémhez
90 g finomra darált mandula (tisztított)
50 g (illatos) nádcukor
2 tojás
150 g habtejszín
Töltelékhez
5-6 közepes alma
10 g szeletelt mandula
Elkészítés
A vajat feldaraboltam, a víz kivételével a tészta valamennyi hozzávalóját egybeöntöttem és morzsásra összedolgoztam (géppel, kézzel is dolgozhatunk). A végén hozzádolgoztam a vizet. A tésztát munkalapra borítottam, gyors mozdulatokkal összegyúrtam – nem kell gyúrni, elég ha összeáll. Letakartam.
A sütőt bekapcsoltam 175 fokra (légkeverés).
A mandulát megőröltem.
A tojást összehabartam a tejszínnel és a cukorral, végül belekevertem az őrölt mandulát.
Az almákat megtisztítottam, félbevágtam, magházukat kivágtam és vékony szeletekre vágtam. (Vigyáztam, hogy ne dőljenek szét; szétvágva, de a feleket egybe tartva tettem a tésztára.)
A tésztát fólia alatt kinyújtottam (könnyen szakad, így könnyebb vele dolgozni), kibéleltem vele a sütőpapírral bélelt sütőtálat, úgy, hogy 4-4,5 centis pereme legyen.
Beleöntöttem a mandulás krémet. A krémbe tettem a felezett-szeletelt almákat, sűrűn, amennyi belefért.
A tészta széleit visszahajtottam, majd az egészet megszórtam a mandulapehellyel.
Előmelegített sütőben 160-as hőfokon kb. 40 percig sütöttem.
Recept, fotók: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan
Hasonló receptek
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.