Fahéjas-diós és kakaós tekercs kelt tésztából
Fahéjas-diós és kakaós tekercs egy sütéssel. Kiadós családi adag – reggelire vagy uzsonnára, frissen sütve az igazi.
Az alábbi recept szerint készült.
Hozzávalók
egy nagy tepsihez elegendő mennyiséghez
35 dkg finomliszt
10 dkg vaj (ebből 5 dkg a tésztához, 5 dkg a töltelékhez)
1,5 dl langyos tej
1 egész tojás
1/2 tasak szárított élesztő
csipetnyi só
2 ek cukor
Töltelékhez: 3 ek őrölt fahéj 2-3 ek cukorral keverve, 3 ek cukrozatlan kakaópor 2-3 ek cukorral keverve (cukrozott kakaópor is használható), maréknyi durvára vágott dió
Elkészítés
A langyos tejben keverjük el a szárított élesztőt kevés cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a tojást, az olvasztott (nem túl forró) vajat, végül a felfuttatott élesztőt. A tésztát dolgozzuk össze. Ruganyos tésztát kapunk. A tésztát kelesszük szobahőmérsékleten, letakarva a kétszeresére.
Készítsük elő a tölteléket!
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 4-5 milliméter vastagságúra, a felületét kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk rá egyenletesen a tölteléket. A felére szórhatunk kakaóport, a másik felére pedig fahéjat. Éles késsel vágjunk a rúdból kb. két centis tekercseket.
A csigák végét igazítsuk a tekercsek alá, és fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsire, szellősen, mert a sütés közben a csigák megnőnek.
A csigákat kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg a durvára vágott dióval.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon, légkeverőn süssük kb. 25 percig.
A tekercseket szórjuk meg szőlő- vagy porcukorral.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.