Sacher szelet
Sacher torta helyett Sacher szeletet is készíthetünk. Gyorsabban elkészül, a tésztája is más, de ízvilágában nagyon hasonlít a tortára.
Hozzávalók közepes tepsihez
Tésztához
6 tojás szétválasztva
6 csapott ek porcukor
1 púpozott ek kakaópor (cukrozatlan, legalább 20-22% kakaótartalommal)
fél vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 csomag vaníliás cukor
6 csapott ek finomliszt
csipet só
kb. 150 g sárgabaracklekvár
Csokoládé bevonathoz
5 dkg vaj
150 g étcsokoládé
Elkészítés
Kakaós piskótát készítünk. A tojássárgákat keverjük ki alaposan a porcukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóporral. A tojásfehérjét csipet sóval verjük kemény habbá.
A kakaós masszához fokozatosan adagoljuk a lisztet (szitáljuk) és a tojáshabot felváltva, finom mozdulatokkal forgassuk össze, míg teljesen egynemű nem lesz. (Csipet sütőport is tehetünk a tésztába, de ha alaposan kikevertük a hozzávalókat, enélkül is lágy, levegős lesz az állaga.)
A masszát öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük 180-as hőfokon kb. negyed óráig.
Hagyjuk kihűlni. A tésztát – magasságától függően – vágjuk félbe éles késsel. Ha lapos a tészta, mert nagyobb tepsiben sütöttük meg, nem szükséges kettévágni, csak felezzük el. Kenjük meg az egyik tésztalap tetejét sárgabaracklekvárral, és fedjük be a másik lappal.
Készítsük el a csokimázat. Jó minőségű étcsokoládét olvasszunk fel vízgőz felett, keverjünk hozzá kevés vajat. A mázat kenjük a tésztára. Szeleteljük fel, mert ha megdermed, a csokimáz eltörik. Hűvös helyen tartsuk fogyasztásig.
Sacher torta
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.