Olasz tejpuding. Barackos panna cotta
Légies, könnyű desszert. Díszíthetjük friss fűszernövényekkel: bazsalikommal, mentalevéllel, citromfűvel, zsályával stb.
Hozzávalók a gyümölcspüréhez
4 sárgabarack (lehet vegyesen sárga- és nektarin), 1 kávéskanál zselatinpor, 1 kávéskanál fahéj, 2 evőkanál cukor
Hozzávalók a pudinghoz
2 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor, 4 dl tejszín (Hulala), 10 g zselatinpor
A gyümölcspüré elkészítése
A barackot mossuk meg, turmixoljuk össze – adjuk hozzá a fahéjt, a cukrot, a kávéskanálnyi zselatinport és mérsékelt hőfokon, kevergetve forraljuk fel. A gyümölcspürét – a tál méretétől függően – 1-2 centis rétegben adagoljuk poharakba, tálakba, majd tegyük a hűtőbe 1-2 órára, hogy megdermedjen.
A puding elkészítése
A tejszínt, a tejet, a vaníliát, és a tasak zselatint keverjük össze, mérsékelt hőfokon forrósítsuk fel. Hagyjuk langyosra hűlni, majd vegyük ki a hűtőből a gyümölcspürés tálakat és kanalazzuk a gyümölcsrétegre a pudingot. A tálkákat, poharakat tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Tálalás előtt rövid időre állítsuk meleg vízbe a tálkákat, így ha felfordítjuk a pudinggal teli edényeket, könnyen kicsúszik belőlük a puding.
A pudingot hagyhatjuk az edényben is – lásd fotó, ez esetben a tejpuding kerüljön először a tálba, majd arra a gyümölcsréteg.
Fotó: everything-is-poetry
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.