Szilvás borzas pite
Érdemes kipróbálni teljes kiőrlésű liszttel a hagyományos süteményeket! Ezúttal szilvás borzast készítettünk, mellőzve a finomlisztet. A gyümölcs mennyiségét rugalmasan kezelhetjük, legalább 35 dekát érdemes felhasználni hozzá.
Hozzávalók (közepes tepsire való adaghoz)
Tésztához
12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
100 g hideg, felkockázott vaj
2 tojássárgája
1 ek porcukor
csipetnyi só
Töltelékhez
kb. fél kg szilva kimagozva, apróra vágva
2 tk őrölt fahéj
2-4 ek cukor (ízlés szerint)
+ 3 ek finomra szemű zabpehely
Elkészítés
A pitetészta hozzávalóit dolgozzuk össze – célszerű robotgépet használni, így a vaj nem puhul meg, és pillanatok alatt homogén tésztát kapunk. Ha kézzel gyúrjuk, a tésztát (fóliába csomagolva) legalább fél óráig pihentessük hűtőben.
A töltelék elkészítése: a megmosott, kimagozott szilvát szeleteljük fel, tegyük egy kisebb lábasba, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat, és közepes lángon forraljuk kb. 10 percig, időnként keverjük meg. A szilva megpuhul, levet enged – így használjuk fel a pitéhez.
A pite összeállítása: a tésztát vágjuk ketté, az egyik része, az alap, ami a tepsi aljára kerül, lehet kicsit nagyobb. Nem kell megijedni, ha a tészta keményebb lesz, nehéz kinyújtani. Ez esetben sodrófával lapítsuk vastagabbra, tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe és egyenletesen nyomkodjuk szét benne a tenyerünkben (kb. fél centi vastagságúra).
A tepsibe igazított pitetésztát szórjuk meg finom szemű zabpehellyel, így a szilva levét nem teljes egészében a tészta veszi fel. Végül egyenletesen osszuk el a szilvát a tészta teljes felületén.
A maradék pitetésztát nagyobb lyukú reszelőn reszeljük rá a szilvára.
Előmelegített sütőben 170-es hőfokon süssük kb. 25 percig.
Nagyon finom, egyszerű házi süti. A fotókat nem nappali fényben készítettük, ezért nem adják vissza hűen a látványt, de mondhatjuk, hogy ez a szilvás borzas nemcsak finom, de igazán mutatós is.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.