A természet kincsestárából: a dió jótékony élettani hatásai
Ha dióról beszélünk, legtöbbször egy finom sütemény jut az eszünkbe, leginkább a karácsonyi bejgli. Pedig jótékony hatása igazán nyersen érvényesül, hiszen így megtartja vitamin- és ásványi anyag tartalmát.
A dióbélnek kiemelkedően magas a vitamintartalma: jelentős A-, B1, B2, B5- és C-vitaminforrás. Gazdag ásványi anyagokban is, főként kálium-, foszfor- és nátrium- és kalciumtartalma jelentős. Emellett kiváló mangán-, réz-, vas-, magnézium-, cink- és szelénforrás, ezért is érdemes fogyasztanunk.
Magas antioxidáns tartalma miatt a hosszú távú egészségmegőrzés érdekében érdemes rendszeresen fogyasztani. A vérszegénység megelőzésére, immunerősítésre, magas energiatartalma miatt a fizikai terhelhetőségre is kitűnő választás. Gyerekek számára is javasolják, a csontnövekedést is elősegítheti.
A vérnyomás és a koleszterinszint szinten tartása mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögök képződésének megakadályozásában és az erek rugalmasságának megőrzésében is. A dió jód tartalma is említésre méltó, így a jódhiánnyal összefüggő pajzsmirigy problémák elkerülésében is szerepe lehet.
A dió csökkentheti a vér koleszterinszintjét. Gyulladáscsökkentő, parazitaölő, vértisztító hatású.
Melatonint tartalmaz, ami a jobb alvással áll összefüggésben. Az omega-3 zsírsav pedig csökkenti a vérnyomást, így segít a stresszoldásban.
Száraz, hűvös helyen sokáig tárolható, ennek köszönhetően egész évben fogyasztható. Tárolhatjuk mézben is, finom csemege, a köhögés természetes ellenszere, hatékonyan erősíti a legyengült szervezetet.
Joghurtba, kefirbe vagy saláta közé keverve is ízletes.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.