Fokhagyma krémleves
Hideg időben különösen jól esnek a tartalmas, forró levesek. Fokhagymából ízletes krémleves készíthető. A fokhagyma remek ízt ad az ételeknek, emellett kiváló gyógynövény. Többek között baktériumölő, fertőtlenítő hatású, segít legyőzni a vírusos eredetű megbetegedéseket, enyhíti a nátha okozta tüneteket. Az őszi-téli időszakban különösen érdemes elkészíteni ezt a finom levest.
Hozzávalók
egy fej (nem egy gerezd!) fokhagyma
1 közepes vöröshagyma
kb. 5 dkg felkockázott kolozsvári szalonna
2 dl főzőtejszín
fél liter tyúkhúsleves- vagy erőleves kocka (vagy húsleves alaplé)
só, fehér- és fekete bors
szóráshoz: snidling vagy petrezselyem, reszelt sajt
levesbetét: pirított kenyér- vagy zsemlekocka
Elkészítés
A fokhagymát zúzzuk pépessé, a vöröshagymát vágjuk apróra, majd fonnyasszuk meg a hagymákat a lepirított szalonna zsírjában. Öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a leveskockát (vagy használjunk alaplét) és forraljuk össze.
A végén adjuk hozzá a főzőtejszínt, a borsot, sózzuk ízlés szerint és botmixerrel pépesítsük. Ha sűrűn szeretjük, adjunk hozzá fél-egy evőkanál étkezési keményítőt.
Tálaláskor a tányér aljára tegyünk reszelt sajtot és erre kanalazzuk a forró levest. Aki szereti a csípőset, megszórhatja őrölt chili-vel vagy chili pehellyel.
A pirított kenyér- vagy zsemlekocka remek levesbetét, de adhatunk mellé kevés pirított bacont vagy zsírjára pirított szalonnát is. Megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel is.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.