Újrahasznosítás a konyhában: fokhagymás kruton szikkadt kenyérből. Brokkoli krémleves, ahogy szerkesztőnk készíti
Szikkadt kenyeret, zsemlék, kiflit nemcsak panírmorzsaként vagy édességhez (rakott zsemle, bread pudding) hasznosíthatjuk, krutont is készíthetünk levesbetétnek vagy saláták dúsításához. Nagyobb mennyiség is készíthető, zárható edényben, zacskóban sokáig eláll. A házi kenyér- vagy zsemlekocka fűszerolajjal, zúzott fokhagymával is ízesíthető.
Szeletelt kenyérből készítettük a fotón látható kenyérkockát. 5-6 kenyérszeletet apró kockára vágtuk, szétterítettük egy kisebb tepsiben, meglocsoltuk olívaolajjal és megszórtuk zúzott fokhagymával (1 fokhagymát használtunk fel). Előmelegített tepsiben 180-as hőfokon (légkeverőn) 10-12 perc alatt aranybarnára pirul. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, hagyjuk kihűlni, s ezután tegyük zárható zacskóba vagy fedeles edénybe.
Brokkoli krémleves
Hozzávalók
kb. 1,2 liter húsleves (ha húslevest készítünk, érdemes nagyobb mennyiséget készíteni és egy részét leszűrve félretenni, hűtőben tárolni – krémlevesekhez kiváló)
1 fej brokkoli rózsáira szedve
2 fokhagyma
100 ml 20%-os főzőtejszín (kis dobozos fele)
3 dkg vaj
2 ek rizsliszt (finomliszt is jó hozzá)
só, őrölt fehérbors, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés
A húslevest felmelegítjük, a megmosott, rózsáira szedett brokkolit puhára főzzük benne.
Elkészítjük a fehérmártást. Magas falú serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, kicsit pirítjuk (ügyelve, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg) majd hozzákeverjük a lisztet és kicsit hevítjük (ne barnuljon meg a liszt sem). Ekkor felöntjük a szobahőmérsékletű főzőtejszínnel (több tejszín is tehető bele) és csomómentesre keverjük.
A sűrű mártást beleöntjük a levesbe, majd botmixerrel a brokkolit pépesítjük.
Forrón fogyasszuk – szórjuk meg krutonnal, reszelt sajttal.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.