Változatos menük tartós élelmiszerekből, hasznos tippek heti bevásárláshoz

Az élelmiszerboltok továbbra is nyitva vannak, de amíg a járványügy korlátozás fennáll, érdemes átállni a heti, kétheti vásárlásra, vagy az online rendelésre.

Amikor bevásárolni indulunk, ne az eltúlzó felhalmozás legyen a cél! Vegyük leltárba, hogy állunk alap és tartós élelmiszerekkel (szárazáruk, fűszerek, ízesítők), listázzuk, ami fogytán van! Tervezzük meg a menüt legalább egy hétre előre, ez lehet az alapja az okosan összeállított bevásárlólistának. Itt található egy nagyon jó 33 hetes menütervező, gyakorló háziasszonyok állították össze. Ahhoz, hogy le tudd tölteni a teljes, 33 hetes menütervet, fel kell iratkoznod a Pénzügyi Térkép hírleveire, de ezek a hírlevelek nagyon jók, hasznosak, mi régóta kapjuk őket, most különösen sokat segíthetnek!

Bevásárlólista összeállításához nagyon jó eligazodást adnak, az online élelmiszerboltok menüpontjai, tételesen végiggörgethetők, mire lehet szükségünk, a főbb kategóriák mentén haladhatunk, minden kategória sokféle terméket tartalmaz, érdemes átnézni ezeket is valamelyik online shop menüjében (például tesco.hu, auchan.hu). A főbb árukategóriák:

Tejtermék, tojás, sajt

Hús, felvágott, hal

Zöldség-gyümölcs

Pékáruk, kenyerek

Tartós élelmiszerek 

Egészséges életmód (itt találhatók a speciális étrendhez szükséges termékek)

Édesség, csokoládé, nasi

Fagyasztott élelmiszer

Italok, kakaó, tea, kávé

Háztartási, papír- és vegyi áru

Lehetőleg olyan üzletben vásároljunk, ahol minden szükséges árut megkapunk, és jól ismerjük a boltot, így nem kell hosszasan keresgélni. Kerüljük a tömeget, próbáljunk céltudatosan, gyorsan vásárolni. A helyismeret azért is nagy segítség, mert a különféle beszerzendőket abban a sorrendben írhatjuk össze, ahogy az üzlet a leggyorsabban végigjárható.

A pékárut ne fogjuk meg kézzel! Ez máskor is elvárás, most különösen figyeljünk erre! Ha hetente egyszer vagy még ritkábban vásárolunk, a friss pékárut nélkülöznünk kell – kihasználhatjuk a rendkívüli helyzetet arra, hogy az otthoni sütést elsajátítsuk. Nem ördöngösség, ehhez azonban szükségtelen megvenni egyszerre több tíz kiló lisztet, egy átlagos létszámú családnak egy-két hétre elegendő 3-5 kiló is.

Házi karanténban nem feltétlenül kell megváltoztatni az étkezési szokásainkat (akik speciális étrenden élnek, ezt nem is tehetik meg), de el kell fogadnunk, hogy a bezártság miatt átmenetileg le kell mondanunk néhány dologról, amit eddig bármikor elérhető volt számunkra. Valamilyen szinten az egyszerűbb étkezésre kell átállni, figyelve persze arra, hogy ételeink egészségesek, ízletesek és változatosak legyenek. Ez csak rajtunk múlik. Ebben a helyzetben jobban rákényszerülünk arra, hogy magunk készítsük el a kedvenc ételeinket; gyerekek mellett a főzés nem úszható meg. Megvan ennek a pozitív oldala is.

Aki eddig nem hetente vásárolt (hanem spontán), azoknak bele kell jönniük a szükséges mennyiségek meghatározásába is. személyenként ajánlott mennyiségek. Ha a dietetikusok ajánlásából indulunk ki, egy négy fős család esetében 7-15 kiló zöldséggel, 5-10 kiló gyümölccsel számolhatunk heti bontásban, függetlenül attól, hogy ezeket nyersen, főzve vagy sütve használjuk fel.

Az okos háztartásvezetés felértékelődik, mintha egy kicsit visszakanyarodnánk az időben, nagy- és dédanyáink praktikáihoz. Bár a heti egyszeri bevásárlás egyszerre nagyobb kiadást jelent, több pénzt takaríthatunk meg, mintha naponta vásárolnánk, hirtelen impulzusok szerint. 

 

Hasznos összeállítás korábbról

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

8 − hét =

hirdetés