Borscs, a szláv céklaleves

ceklakeves_wikimedia600

A borscs a szláv országokban – Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában, Lengyelországban – népszerű céklából készült leves. Ukrán eredetűnek tartják. Sokféle receptvariáció létezik. Ez a tartalmasabbak közül való.

Hozzávalók 4 személyre

kb. 50 dkg sertésoldalas (lehet kicsit több is)

3-4 cékla (kb. 50 dkg)

kb. 30 dkg fejes káposzta

1 nagy sárgarépa

4 közepes burgonya

2 fokhagyma egészben

1 vöröshagyma egészben

1 szelet füstölt szalonna

1 csomag petrezselyemzöld

fél kisdobozos tejföl (habaráshoz) + a tálaláshoz személyenként 2-3 ek

1 kis konzerv paradicsompüré

4-5 babérlevél

egész bors, só

Elkészítés

A zöldségeket tisztítsuk meg, a burgonyát, a céklát, a sárgarépát kockázzuk fel, a káposztát szeleteljük vékony csíkokra.

Az oldalast kisebb darabokra vágva hideg vízben tegyük fel főni, forráskor adjuk hozzá az egész vöröshagymát, a fokhagymákat, a mokkáskanálnyi egész borsot, sózzuk, majd főzzük mérsékelt lángon tovább kb. egy óráig. A víz felszínén képződő habot távolítsuk el.

Ha megpuhult a hús, adjuk hozzá a füstölt szalonnát, a felkockázott, reszelt zöldségeket és a babérleveleket, a petrezselyemzöldet (a csokrot) és főzzük kb. fél óráig, míg a zöldségek megpuhulnak.

A paradicsompürét alaposan keverjük össze 3-4 evőkanál tejföllel, adjunk hozzá egy kisebb merőkanálnyi levest, keverjük össze, s az egészet öntsük a leveshez (liszt nélküli habarás).

Tejföllel tálaljuk.

Nyitókép: Wikimedia

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − 2 =

hirdetés