Borscs, a szláv céklaleves
A borscs a szláv országokban – Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában, Lengyelországban – népszerű céklából készült leves. Ukrán eredetűnek tartják. Sokféle receptvariáció létezik. Ez a tartalmasabbak közül való.
Hozzávalók 4 személyre
kb. 50 dkg sertésoldalas (lehet kicsit több is)
3-4 cékla (kb. 50 dkg)
kb. 30 dkg fejes káposzta
1 nagy sárgarépa
4 közepes burgonya
2 fokhagyma egészben
1 vöröshagyma egészben
1 szelet füstölt szalonna
1 csomag petrezselyemzöld
fél kisdobozos tejföl (habaráshoz) + a tálaláshoz személyenként 2-3 ek
1 kis konzerv paradicsompüré
4-5 babérlevél
egész bors, só
Elkészítés
A zöldségeket tisztítsuk meg, a burgonyát, a céklát, a sárgarépát kockázzuk fel, a káposztát szeleteljük vékony csíkokra.
Az oldalast kisebb darabokra vágva hideg vízben tegyük fel főni, forráskor adjuk hozzá az egész vöröshagymát, a fokhagymákat, a mokkáskanálnyi egész borsot, sózzuk, majd főzzük mérsékelt lángon tovább kb. egy óráig. A víz felszínén képződő habot távolítsuk el.
Ha megpuhult a hús, adjuk hozzá a füstölt szalonnát, a felkockázott, reszelt zöldségeket és a babérleveleket, a petrezselyemzöldet (a csokrot) és főzzük kb. fél óráig, míg a zöldségek megpuhulnak.
A paradicsompürét alaposan keverjük össze 3-4 evőkanál tejföllel, adjunk hozzá egy kisebb merőkanálnyi levest, keverjük össze, s az egészet öntsük a leveshez (liszt nélküli habarás).
Tejföllel tálaljuk.
Nyitókép: Wikimedia
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.