Borscs, a szláv céklaleves

hirdetés

ceklakeves_wikimedia600

A borscs a szláv országokban – Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában, Lengyelországban – népszerű céklából készült leves. Ukrán eredetűnek tartják. Sokféle receptvariáció létezik. Ez a tartalmasabbak közül való.

Hozzávalók 4 személyre

kb. 50 dkg sertésoldalas (lehet kicsit több is)

3-4 cékla (kb. 50 dkg)

kb. 30 dkg fejes káposzta

1 nagy sárgarépa

4 közepes burgonya

2 fokhagyma egészben

1 vöröshagyma egészben

1 szelet füstölt szalonna

1 csomag petrezselyemzöld

fél kisdobozos tejföl (habaráshoz) + a tálaláshoz személyenként 2-3 ek

1 kis konzerv paradicsompüré

4-5 babérlevél

egész bors, só

Elkészítés

A zöldségeket tisztítsuk meg, a burgonyát, a céklát, a sárgarépát kockázzuk fel, a káposztát szeleteljük vékony csíkokra.

Az oldalast kisebb darabokra vágva hideg vízben tegyük fel főni, forráskor adjuk hozzá az egész vöröshagymát, a fokhagymákat, a mokkáskanálnyi egész borsot, sózzuk, majd főzzük mérsékelt lángon tovább kb. egy óráig. A víz felszínén képződő habot távolítsuk el.

Ha megpuhult a hús, adjuk hozzá a füstölt szalonnát, a felkockázott, reszelt zöldségeket és a babérleveleket, a petrezselyemzöldet (a csokrot) és főzzük kb. fél óráig, míg a zöldségek megpuhulnak.

A paradicsompürét alaposan keverjük össze 3-4 evőkanál tejföllel, adjunk hozzá egy kisebb merőkanálnyi levest, keverjük össze, s az egészet öntsük a leveshez (liszt nélküli habarás).

Tejföllel tálaljuk.

Nyitókép: Wikimedia

Zöldséges laskagomba leves

Vegyes zöldségleves

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás