Vegyes zöldségleves
A jól ismert zöldséglevest is extra finommá lehet varázsolni, ha fűszerolajjal készítjük. Igazán zamatos lesz az eredmény. Természetesen, akinek nincs otthon ilyen olaja, az zsírral is helyettesítheti. A zöldségek esetében csak arra kell figyelni, egyforma frissességűek legyenek, s egyszerre főjenek meg.
Hozzávalók 1,5 liter leveshez
2 közepes méretű krumpli
2 szál sárgarépa
1 szál gyökér
1 kis zellergumó
1 kis fej vöröshagyma
2 csokor petrezselyemzöldje
3 gerezd fokhagyma – ha nem fűszerolajjal készítjük
1 tk egész fekete bors
1 tk darált csípős paprika
só
1 db zöldségleves kocka (elmaradhat)
2 ek fűszerolaj vagy 1 ek mangalicazsír
Elkészítés
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és a gyökeret felkarikázzuk, a krumplit felkockázzuk, a zellert nyolcadoljuk (kisebb darabokra is lehet vágni), a hagymát félbevágjuk.
2. A petrezselymet megmossuk, az egyik csokrot felaprítjuk.
3. Egy lábasban felforrósítjuk a fűszerolajat/zsírt, rádobjuk a zöldségeket a petrezselyem kivételével, átforgatjuk és pár percig pároljuk. (Ha a leves nem fűszerolajjal készül, akkor tegyünk bele 3 gerezd fokhagymát is.)
4. Felöntjük 1,5 l hideg vízzel, fűszerezzük, beletesszük a felaprított és a csokorban hagyott petrezselymet is, és felforraljuk.
5. Ha felforrt, mérsékeljük alatta a lángot és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
6. Kivesszük belőle a hagymát és a zellerdarabokat is (aki szereti, az benne is hagyhatja), és tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.