Kenyér dagasztás nélkül. Olvasónk receptje
„Évek óta csak ilyen kenyeret eszünk. Dagasztás nélkül készül.”
Olvasónk receptje.
Dagasztás nélküli kenyér
Hozzávalók
1 kg kenyérliszt- BL80 (Szlovákiában T650)
7 dl langyos víz
1 csomag instant élesztő
2 kávéskanál só
Elkészítés
A kelesztőtálba beleöntjük a 7 dl vizet, hozzáadjuk az élesztőt, a sót, és elkavarjuk, hogy az élesztő kicsit szétolvadjon. Hozzáöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg szépen összeáll a kovász (1,5- 2 perc). Nem kell megijedni, a tészta eléggé lágy lesz. Ha ezzel megvagyunk, lecsukjuk a tálat, és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni 12-16 órát.
Én általában este 6 körül keverem be a kovászt, s másnap reggel 8- 9 körül nekilátok az elkészítésnek. Ez abból áll, hogy jól belisztezett munkapadra kiöntöm a kovászt sütéshez használt spatulával – bőven kell lisztezni a munkafelületet, mert a kovász ragadós -, majd, mintha leveles tésztát hajtogatnánk, jobbról- balról egymásra hajtjuk, majd még egyszer szemből is.
Kicsit megformázzuk, hogy kenyér alakja legyen. Az így elkészített kovászt beletesszük egy előre odakészített ovális alakú jénai tálba, ha van a háznál kenyérkosár, az is jó. A kovász hajtogatott fele legyen fölül. A jénai tálba tiszta konyharuhát teszek, ami erre a célra van félretéve. A lisztezés itt is nagyon fontos, hogy ne ragadjon bele a ruhába.
Ha ez megvan, a tetejét is belisztezem, és egy másik konyharuhával letakarom. Meleg helyen pihentetem 1-1,5 órát.
Kb. 1 óra elteltével bekapcsolom a sütőt, és 230 fokra állítom. A sütő nálam kb. 20 perc alatt éri el ezt a hőfokot.
Ha a sütő felmelegedett, fogom a tálat, a kovászt kiborítom a sütőpapírral bélelt tepsire.
A felesleges lisztet egy erre a célra rendszeresített rövid nyelű kefével leseprem a tésztáról, majd jó éles késsel bevagdosom a tetejét. Spriccelek rá vizet is, hogy a liszttől ne maradjon fehér a teteje. Irány a sütő!
Negyed óra után a hőfokot 190-200 fokra csökkentem és további 45 percig sütöm.
Ha megsült a kenyér, a felesleges lisztet az aljáról leseprem, majd a tetejét vízzel bespriccelem, letakarom, bebugyolálom egy szintén erre a célra használt kis terítővel és hagyom kihűlni.
Leírva eléggé hosszadalmasnak tűnik, de nem az. Ha jól belegondolok, a tényleges munka az elkészítéstől a befejezésig nagyjából 10 perc.
Remélem elnyeri a tetszéseteket, nálunk más kenyér már szóba sem jöhet.
– Elküldöm a videót is, ami az alapot adta. Mi ezt a férjemmel kicsit megváltoztattuk. Ami a videóban látható, az is nagyszerű kenyér, kipróbáltuk.
Recept, fotó: Bukor Jolán
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.