Sós fánk, ahogy az olaszok készítik
A fánkot jellemzően édes változatban ismerjük, pedig sósan is elkészíthető. Az olaszok előételként előszeretettel fogyasztják a Gnocchi Frittit, egy autentikus receptet ismertetünk az északolasz Emilia-Romagna régióból.
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg liszt
3 dl tej
2-3 dkg vaj
1 tk szódabikarbóna vagy sütőpor
sütéshez: olaj vagy zsír
2 tk só
Elkészítés
Keverjük össze a lisztet a sóval, a szódabikarbónával (vagy sütőporral) és a puha vajjal, majd adjuk hozzá a langyos tejet és gyúrjuk lágy tésztává. Pihentessük 30 percig, majd nyújtsuk ki vékonyra és vastagon csíkozzuk fel. Végül vágjuk rombusz vagy háromszög formákra.
Egy serpenyőben melegítsünk olajat vagy zsírt, és süssük meg a fánkot. Akkor vannak készen, amikor felpuffadva úsznak a zsiradék felszínén.
Tegyük papírtörlőre és lehetőleg melegen kínáljuk.
Készíthetünk mellé mártogatót: 1-2 zúzott fokhagymát, kevés sót keverjünk össze friss tejfölben.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.