Lilahagymalekvár, ahogy mi készítjük

Lekvárnak, csatninak is nevezik, vöröshagymából és lilahagymából is elkészíthető. Eredetileg a francia konyha pikáns ínyencsége, melyet ma már világszerte ismernek és készítenek.

Az íze édeskés, a karemellizált cukornak, méznek köszönhetően (a hagyma magában is édeskés), a fűszerezésével pedig kísérletezhetünk. Jól illik hozzá a fekete bors, kakukkfű, a rozmaring, a balzsamecet, a vörösbor. Almát vagy áfonyát és idényben friss fügét, sőt apróra gyalult birsalmát is lehet hozzákeverni. Felhasználása változatos: kínálhatjuk sültek – sertés, liba, kacsa – mellé, ízesíthetünk vele szendvicset, házi hamburgert, tehetjük egyszerű vajas pirítósra, sőt, 1-2 evőkanálnyi mennyiséget a pogácsatésztába is gyúrhatunk. 

Hozzávalók 2,5 dl-es mennyiséghez

6 nagyobb lilahagyma megpucolva, vékonyra szeletelve

3 ek barna cukor

2 ek méz

őrölt bors ízlés szerint

1/2 mk só

friss kakukkfű, rozmaring apróra vágva

2-3 ek balzsamecet v. vörösbor

Elkészítés

A barna cukrot és a mézet karamellizáljuk egy közepes lábasban. 

Keverjük hozzá a lilahagymát.

Hagyjuk közepes lángon rotyogni, a hagyma levet enged.

Kb. tíz percnyi főzésidő után fűszerezzük, adjuk hozzá a balzsamecetet vagy a vörösbort és főzzük tovább. Akkor jó, ha a színe már egészen sötétlila, az állaga pedig sűrű, lekvárszerű, vagyis „elfőtte” a levét. Főzési idő 20-30 perc.

Ha kész, forrón adagoljuk tisztára mosott kisebb befőttes üvegbe.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + 18 =

hirdetés