Lilahagymalekvár, ahogy mi készítjük
Lekvárnak, csatninak is nevezik, vöröshagymából és lilahagymából is elkészíthető. Eredetileg a francia konyha pikáns ínyencsége, melyet ma már világszerte ismernek és készítenek.
Az íze édeskés, a karemellizált cukornak, méznek köszönhetően (a hagyma magában is édeskés), a fűszerezésével pedig kísérletezhetünk. Jól illik hozzá a fekete bors, kakukkfű, a rozmaring, a balzsamecet, a vörösbor. Almát vagy áfonyát és idényben friss fügét, sőt apróra gyalult birsalmát is lehet hozzákeverni. Felhasználása változatos: kínálhatjuk sültek – sertés, liba, kacsa – mellé, ízesíthetünk vele szendvicset, házi hamburgert, tehetjük egyszerű vajas pirítósra, sőt, 1-2 evőkanálnyi mennyiséget a pogácsatésztába is gyúrhatunk.
Hozzávalók 2,5 dl-es mennyiséghez
6 nagyobb lilahagyma megpucolva, vékonyra szeletelve
3 ek barna cukor
2 ek méz
őrölt bors ízlés szerint
1/2 mk só
friss kakukkfű, rozmaring apróra vágva
2-3 ek balzsamecet v. vörösbor
Elkészítés
A barna cukrot és a mézet karamellizáljuk egy közepes lábasban.
Keverjük hozzá a lilahagymát.
Hagyjuk közepes lángon rotyogni, a hagyma levet enged.
Kb. tíz percnyi főzésidő után fűszerezzük, adjuk hozzá a balzsamecetet vagy a vörösbort és főzzük tovább. Akkor jó, ha a színe már egészen sötétlila, az állaga pedig sűrű, lekvárszerű, vagyis „elfőtte” a levét. Főzési idő 20-30 perc.
Ha kész, forrón adagoljuk tisztára mosott kisebb befőttes üvegbe.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.