Márton-napi ludaskása
A ludaskása jellegzetes Márton-napi egytálétel, hasonlít az olasz rizottóhoz. Az alaplé miatt kissé időigényes az elkészítése, de érdemes 2-3 órát rászánni, mert tartalmas és finom. Van, aki szaftosan szereti, van, aki kissé szárazabban, állaga a felhasznált libaleves – alaplé – mennyiségétől függ.
Hozzávalók 4 személyre
Alapléhez: 3 libacomb, libaaprólék – farhát, szárny, nyak, belsőség (zúza, szív), 3-4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 karalábé, 1 zellergyökér, 1 vöröshagyma, 2-3 fokhagyma, mk egész fekete bors, só
kb. 1,5 liter víz
kb. 5 dkg mirelit v. konzerv zöldborsó (jobb a mirelit)
30 dkg rizs (vagy bulgur, köles, árpagyöngy)
sokan rizottó rizzsel készítik, a fotón látható ludaskásához hosszú szemű rizst használtunk
Elkészítés
Alaplé: egy nagy lábasban a hozzávalókat két gerezd fokhagymával mokkáskanálnyi egész borssal kb. 1,5 liter sós vízben feltesszük főni. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megtisztítva, egészben tegyük a vízbe, a hagymákat héjastól, a karalábét és a zellert félbevágva. Mérsékelt hőfokon – takarékon – főzzük 1,5-2 órán át. A főzés közben elpárolgott vizet pótoljuk.
A levest leszűrjük. A húst és a zöldségeket külön tesszük. A belsőségeket is beletehetjük a kásába apróra vágva, de aki nem szereti, csak a húst használja fel! A puhára főtt húst fejtsük le a csontokról, nem szükséges apróra vágni, nagyobb húsdarabok is mehetnek a kásába.
A zöldségeket apróra kockázzuk.
A levesről lefölözött zsiradékon egy nagy serpenyőben megpirítunk 1 fej apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megmosott, leszűrt rizst, majd ha felhevült, felöntjük kb. kétszeres mennyiségű alaplével. Mérsékelt hőfokon puhára pároljuk.
Ha elkészült a rizs, hozzákeverjük az apróra vágott főtt zöldségeket és a húst, valamint a zöldborsót. Öntünk rá kevés alaplevet – így lesz a kása finom szaftos -, és összeforraljuk.
Rizs helyett elkészíthető bulgurral, árpagyönggyel, kölessel is.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.