Leveire szedhető házi vajas pogácsa – szilvás papucs is készíthető a tésztából

Klasszikus házi pogácsa, fedett edényben tárolva másnap, harmadnap is finom puha; a tésztájából édesség is készíthető, házi szilvalekvárral szilvás papucsot készíthetünk belőle.

Hozzávalók

50 dkg liszt

2 tk só

20 dkg szobahőmérsékletű vaj (evőkanálnyi libazsírt is használhatunk)

2 tojás + 1 kenéshez

1,5 kisdobozos szobahőmérsékletű tejföl

1 dl tej

1 teáskanál porcukor

3 dkg friss élesztő

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A langyos cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel.

Egy mély tálban keverjük el a lisztet a sóval, majd a felkockázott vajból kb. 18 dekát morzsoljunk bele. A közepébe üssük a két tojást, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tejfölt, és öntsük rá a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól gyúrjuk össze. Rugalmas tésztát kell kapnunk, ha ragad, adjunk hozzá lisztet (ha keménynek érezzük, kevés tejjel lazítsuk). Letakarva 25-30 percig pihentessük a tésztát.

Pihentetés után nyújtsuk ki kb. 1 centi vastagra a tésztát és kenjük meg a maradék felolvasztott fajjal, majd hajtogassuk: az alsó harmadát hajtsuk fel a tészta közepéig, a felső részét hajtsuk rá, majd balról hajtogassuk be és a jobb oldali részt hajtsuk rá. Letakarva így is pihentessük 25-30 percig. (Hajtogatásnál vaj helyett olvasztott libazsírt is használhatunk, és ha van időnk, a hajtogatást kétszer-háromszor is megismételhetjük, így még finomabb, leveleire szedhető tésztát kapunk.)

Pihentetés után a tésztát nyújtsuk kb. 2 centi vastagra (3-4 centi átmérőjű szaggatóhoz), vagdossuk be a tetejét, majd szaggassuk ki a pogácsát. A kiszaggatott pogácsák tetejét vékonyan kenjük le alaposan felvert, sózott tojással. (Aki szereti a pogácsa ropogós felső részét, mély bevágásokat ejtsen a tésztán, a pogácsák így kevésbé szabályosak, de a teteje finom ropogósra sül.)

Sorakoztassuk szellősen a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és sütés előtt hagyjuk még kb. negyed óráig pihenni.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 20 percig.

Házi szilvalekvárral szilváspapucsot is készíthetünk a tésztából. Nyújtsuk kb. fél centisre, vágjuk négyzet formára, tegyünk a közepére kb. 1 teáskanál lekvárt, majd átlósan a négyzet két csücskét nyomkodjuk össze. Kenjük meg leheletnyi felvert tojással és süssük meg.

Fotó: Életszépítők

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 2 =

hirdetés