Leveire szedhető házi vajas pogácsa – szilvás papucs is készíthető a tésztából
Klasszikus házi pogácsa, fedett edényben tárolva másnap, harmadnap is finom puha; a tésztájából édesség is készíthető, házi szilvalekvárral szilvás papucsot készíthetünk belőle.
Hozzávalók
50 dkg liszt
2 tk só
20 dkg szobahőmérsékletű vaj (evőkanálnyi libazsírt is használhatunk)
2 tojás + 1 kenéshez
1,5 kisdobozos szobahőmérsékletű tejföl
1 dl tej
1 teáskanál porcukor
3 dkg friss élesztő
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A langyos cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel.
Egy mély tálban keverjük el a lisztet a sóval, majd a felkockázott vajból kb. 18 dekát morzsoljunk bele. A közepébe üssük a két tojást, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tejfölt, és öntsük rá a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól gyúrjuk össze. Rugalmas tésztát kell kapnunk, ha ragad, adjunk hozzá lisztet (ha keménynek érezzük, kevés tejjel lazítsuk). Letakarva 25-30 percig pihentessük a tésztát.
Pihentetés után nyújtsuk ki kb. 1 centi vastagra a tésztát és kenjük meg a maradék felolvasztott fajjal, majd hajtogassuk: az alsó harmadát hajtsuk fel a tészta közepéig, a felső részét hajtsuk rá, majd balról hajtogassuk be és a jobb oldali részt hajtsuk rá. Letakarva így is pihentessük 25-30 percig. (Hajtogatásnál vaj helyett olvasztott libazsírt is használhatunk, és ha van időnk, a hajtogatást kétszer-háromszor is megismételhetjük, így még finomabb, leveleire szedhető tésztát kapunk.)
Pihentetés után a tésztát nyújtsuk kb. 2 centi vastagra (3-4 centi átmérőjű szaggatóhoz), vagdossuk be a tetejét, majd szaggassuk ki a pogácsát. A kiszaggatott pogácsák tetejét vékonyan kenjük le alaposan felvert, sózott tojással. (Aki szereti a pogácsa ropogós felső részét, mély bevágásokat ejtsen a tésztán, a pogácsák így kevésbé szabályosak, de a teteje finom ropogósra sül.)
Sorakoztassuk szellősen a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és sütés előtt hagyjuk még kb. negyed óráig pihenni.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 20 percig.
Házi szilvalekvárral szilváspapucsot is készíthetünk a tésztából. Nyújtsuk kb. fél centisre, vágjuk négyzet formára, tegyünk a közepére kb. 1 teáskanál lekvárt, majd átlósan a négyzet két csücskét nyomkodjuk össze. Kenjük meg leheletnyi felvert tojással és süssük meg.
Fotó: Életszépítők
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.