Leveire szedhető házi vajas pogácsa – szilvás papucs is készíthető a tésztából

hirdetés

Klasszikus házi pogácsa, fedett edényben tárolva másnap, harmadnap is finom puha; a tésztájából édesség is készíthető, házi szilvalekvárral szilvás papucsot készíthetünk belőle.

Hozzávalók

50 dkg liszt

2 tk só

20 dkg szobahőmérsékletű vaj (evőkanálnyi libazsírt is használhatunk)

2 tojás + 1 kenéshez

1,5 kisdobozos szobahőmérsékletű tejföl

1 dl tej

1 teáskanál porcukor

3 dkg friss élesztő

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A langyos cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel.

Egy mély tálban keverjük el a lisztet a sóval, majd a felkockázott vajból kb. 18 dekát morzsoljunk bele. A közepébe üssük a két tojást, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tejfölt, és öntsük rá a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól gyúrjuk össze. Rugalmas tésztát kell kapnunk, ha ragad, adjunk hozzá lisztet (ha keménynek érezzük, kevés tejjel lazítsuk). Letakarva 25-30 percig pihentessük a tésztát.

Pihentetés után nyújtsuk ki kb. 1 centi vastagra a tésztát és kenjük meg a maradék felolvasztott fajjal, majd hajtogassuk: az alsó harmadát hajtsuk fel a tészta közepéig, a felső részét hajtsuk rá, majd balról hajtogassuk be és a jobb oldali részt hajtsuk rá. Letakarva így is pihentessük 25-30 percig. (Hajtogatásnál vaj helyett olvasztott libazsírt is használhatunk, és ha van időnk, a hajtogatást kétszer-háromszor is megismételhetjük, így még finomabb, leveleire szedhető tésztát kapunk.)

Pihentetés után a tésztát nyújtsuk kb. 2 centi vastagra (3-4 centi átmérőjű szaggatóhoz), vagdossuk be a tetejét, majd szaggassuk ki a pogácsát. A kiszaggatott pogácsák tetejét vékonyan kenjük le alaposan felvert, sózott tojással. (Aki szereti a pogácsa ropogós felső részét, mély bevágásokat ejtsen a tésztán, a pogácsák így kevésbé szabályosak, de a teteje finom ropogósra sül.)

Sorakoztassuk szellősen a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és sütés előtt hagyjuk még kb. negyed óráig pihenni.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 20 percig.

Házi szilvalekvárral szilváspapucsot is készíthetünk a tésztából. Nyújtsuk kb. fél centisre, vágjuk négyzet formára, tegyünk a közepére kb. 1 teáskanál lekvárt, majd átlósan a négyzet két csücskét nyomkodjuk össze. Kenjük meg leheletnyi felvert tojással és süssük meg.

Fotó: Életszépítők

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás