Zöldséges csirkeleves cipóban
Ez a leves egy „majdnem” raguleves. Azért csak majdnem, mert nem tejszínes vagy tejfölös habarással készül, hanem rántással. A ragulevesekhez hasonlóan mégis kissé savanykás a citromlének köszönhetően, illetve elég tartalmas is. A rántással való sűrítés talán sok háziasszonynak feladja a leckét, mint ahogyan eddig nekem is, de ha megfogadják a tanácsomat, akkor örökre elbúcsúzhatnak a nem kívánatos kis lisztgumócskáktól, amik elcsúfítják az egyébként finom levest vagy főzeléket. Én most saját sütésű, elég kis méretű cipókban tálaltam a levest, amit kétszer szedtem teli, és így még maradt is hely megenni a finom pirított „tányért”. Kivájt, sütőben megpirított bolti zsemlében is szervírozhatjuk, de ha időnk engedi, süthetünk is cipót vagy zsemlét. A Zürichi zsemle tökéletes hozzá – recept >>
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hozzávalók 4 személyre
Leveshez
15 dkg csirkemellfilé
15 dkg csirkecombfilé
1 fej vöröshagyma
1 vastagabb szál sárgarépa
10 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
1 tk morzsolt tárkony
őrölt fekete bors
só
1,2 l tyúkhúsleves alaplé (vagy 2 leveskocka + víz)
1⁄2 citrom leve
1 ek liszt
2 ek mangalicazsír
Tálaláshoz
4 óriás zsemle vagy kis cipó
Elkészítés
1. A vöröshagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, előbbit finomra vágjuk vagy lereszeljük, utóbbit apró kockákra vágjuk.
2. A hagymát 1 ek zsíron megdinszteljük. A húsokat közben felkockázzuk, megborsozzuk, majd rátesszük a hagymára és fehéredésig sütjük.
3. Rádobjuk a sárgarépát is, pár percig pároljuk, tárkonnyal és sóval ízesítjük, majd felengedjük az alaplével és addig főzzük, amíg a répa már majdnem teljesen megpuhult.
4. Ekkor hozzáadjuk a megmosott borsót is és készre főzzük a levest. Ha szükséges, utánasózzuk.
5. Egy serpenyőben 1 ek zsírt hevítünk, és a liszttel világos rántást készítünk, amit csomómentesre keverünk egy kevés forró levessel. (Akár botmixerrel is dolgozhatunk, így biztos teljesen sima lesz.)
6. A felhígított rántást a leveshez adjuk és végül citromlével ízesítjük.
7. Miközben a leves még fő, a másnapos cipócskák tetejét levágjuk, belsejüket kivájjuk (félretesszük egyéb étel készítéséhez) és 200°C-ra előmelegített sütő középső rácsára téve kb. 10 perc alatt ropogósra pirítjuk.
8. Belemerjük a levest, félig visszatesszük rájuk a kalapjukat és tálaljuk. Aki savanyúbban szereti, tehet még bele egy kis citromlevet.
Tipp: A cipókat úgy tudjuk szépen kivájni, ha késsel körben bevágjuk, majd a közepén ejtünk egy nagy keresztet, így 4 cikket kapunk és könnyen kivehetjük a belsejét. Aki szereti, az aljában hagyjon több tésztát, amit aztán a leves kanalazása közben megehet.
Jó étvágyat!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.