Zöldséges csirkeleves cipóban

Ez a leves egy „majdnem” raguleves. Azért csak majdnem, mert nem tejszínes vagy tejfölös habarással készül, hanem rántással. A ragulevesekhez hasonlóan mégis kissé savanykás a citromlének köszönhetően, illetve elég tartalmas is. A rántással való sűrítés talán sok háziasszonynak feladja a leckét, mint ahogyan eddig nekem is, de ha megfogadják a tanácsomat, akkor örökre elbúcsúzhatnak a nem kívánatos kis lisztgumócskáktól, amik elcsúfítják az egyébként finom levest vagy főzeléket. Én most saját sütésű, elég kis méretű cipókban tálaltam a levest, amit kétszer szedtem teli, és így még maradt is hely megenni a finom pirított „tányért”. Kivájt, sütőben megpirított bolti zsemlében is szervírozhatjuk, de  ha időnk engedi, süthetünk is cipót vagy zsemlét. A Zürichi zsemle tökéletes hozzá – recept >>

hirdetés 

hirdetés 

Hozzávalók 4 személyre

Leveshez

15 dkg csirkemellfilé

15 dkg csirkecombfilé

1 fej vöröshagyma

1 vastagabb szál sárgarépa

10 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)

1 tk morzsolt tárkony

őrölt fekete bors

1,2 l tyúkhúsleves alaplé (vagy 2 leveskocka + víz)

1⁄2 citrom leve

1 ek liszt

2 ek mangalicazsír

Tálaláshoz

4 óriás zsemle vagy kis cipó

Elkészítés

1. A vöröshagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, előbbit finomra vágjuk vagy lereszeljük, utóbbit apró kockákra vágjuk.

2. A hagymát 1 ek zsíron megdinszteljük. A húsokat közben felkockázzuk, megborsozzuk, majd rátesszük a hagymára és fehéredésig sütjük.

3. Rádobjuk a sárgarépát is, pár percig pároljuk, tárkonnyal és sóval ízesítjük, majd felengedjük az alaplével és addig főzzük, amíg a répa már majdnem teljesen megpuhult.

4. Ekkor hozzáadjuk a megmosott borsót is és készre főzzük a levest. Ha szükséges, utánasózzuk.

5. Egy serpenyőben 1 ek zsírt hevítünk, és a liszttel világos rántást készítünk, amit csomómentesre keverünk egy kevés forró levessel. (Akár botmixerrel is dolgozhatunk, így biztos teljesen sima lesz.)

6. A felhígított rántást a leveshez adjuk és végül citromlével ízesítjük.

7. Miközben a leves még fő, a másnapos cipócskák tetejét levágjuk, belsejüket kivájjuk (félretesszük egyéb étel készítéséhez) és 200°C-ra előmelegített sütő középső rácsára téve kb. 10 perc alatt ropogósra pirítjuk.

8. Belemerjük a levest, félig visszatesszük rájuk a kalapjukat és tálaljuk. Aki savanyúbban szereti, tehet még bele egy kis citromlevet.

Tipp: A cipókat úgy tudjuk szépen kivájni, ha késsel körben bevágjuk, majd a közepén ejtünk egy nagy keresztet, így 4 cikket kapunk és könnyen kivehetjük a belsejét. Aki szereti, az aljában hagyjon több tésztát, amit aztán a leves kanalazása közben megehet.

Jó étvágyat!

 

Szenti Gabi

Sünis kanál blog >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy − 1 =

hirdetés