Másnaposok levese, szuperélelmiszerekből. Recept- és könyvajánló
Ez a leves olyan a másnaposságra, mint a csirkeleves a megfázásra. A Marmite-tól és a Worcester-szósztól sós, míg a tabascótól kellemesen csípős lesz, és belülről tisztít. Egyszerre hidratál, nyugtat és laktat – egy teljesen új gyógymód!
Persze nem feltétlenül kell másnaposnak lenni ahhoz, hogy kedvünk támadjon elkészíteni és megkóstolni…
Hozzávalók 4 személyre
400 g koktélparadicsom
1 ek tabasco szósz, plusz extra a tálaláshoz
só és bors
1 kis fej vöröshagyma, félbevágva és vékony félkarikákra vágva
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
3 ek Worcester-szósz
250 g portobello gomba, durvára vágva
750 ml marhaalaplé (vagy gombaalaplé, ha vegetáriánus levest szeretnénk)
400 g konzerv fehér bab, lecsöpögtetve és leöblítve (240 g nettó súly)
1 tk Marmite (kenhető, ragadós, sötétbarna, sós krém, fő alkotója a sörélesztő)
kis csokor petrezselyem, durvára vágva
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 240 °C-ra (gázsütő 9-es fokozat). Tegyük a paradicsom felét egy kisebb tepsire, öntsük rá a tabasco szószt, és ízesítsük csipetnyi sóval és pár tekerésnyi őrölt borssal. Süssük 15 percig.
A hagymát és a fokhagymát pároljuk meg kis lángon 1 evőkanál Worcester-szósszal és 2 evőkanál vízzel – közben keverjük meg többször, hogy ne égjen meg. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet. Körülbelül 10 perc elteltével, amikor már szép karamellizált színt kapott, adjuk hozzá a gombát és a maradék paradicsomot, és főzzük még 3-4 percig. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a babot, forraljuk fel, és főzzük még 15–20 percig.
Ízesítsük a levest a Marmite-tal és a maradék Worcester-szósszal, és ízlés szerint adjunk még hozzá borsot. Kanalazzuk rá a sült paradicsomot, szórjuk meg a petrezselyemmel, és külön tálkában kínáljunk hozzá tabasco szószt, ha valaki még csípősebben szeretné fogyasztani!
Könyvajánló
A recept a Karcsúsító levesek c. receptkötetből való, a Kossuth Kiadó engedélyével adtuk közre.
Ismertető
Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített, testet-lelket erősítő és tápláló levessel ismerkedhetünk meg. Akár laktató, meleg és tartalmas levest szeretnénk, akár üde, friss, esetleg különleges és egzotikus ízekre vágyunk, ebben a könyvben garantáltan találunk olyan receptet, ami a kedvünkre való:
• 15 perces levesek elfoglaltaknak
• Krémlevesek, hideg levesek, ázsiai ihletésű levesek és húslevesek
• Egészségvédő, gyógyító levesek szuperélelmiszerekből
• Alacsony kalóriatartalmú köretek és reggeli tálak
• Vegetáriánus, vegán, glutén- és laktózmentes receptek
Az egészséges életmódot kedvelőknek és a gyógyulni vagy fogyni vágyóknak egyaránt érdemes kipróbálni ezeket az alacsony kalóriatartalmú, mégis tápláló és ízletes leveseket!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.