Másnaposok levese, szuperélelmiszerekből. Recept- és könyvajánló

Ez a leves olyan a másnaposságra, mint a csirkeleves a megfázásra. A Marmite-tól és a Worcester-szósztól sós, míg a tabascótól kellemesen csípős lesz, és belülről tisztít. Egyszerre hidratál, nyugtat és laktat – egy teljesen új gyógymód!

Persze nem feltétlenül kell másnaposnak lenni ahhoz, hogy kedvünk támadjon elkészíteni és megkóstolni…

Hozzávalók 4 személyre

400 g koktélparadicsom

1 ek tabasco szósz, plusz extra a tálaláshoz

só és bors

1 kis fej vöröshagyma, félbevágva és vékony félkarikákra vágva

1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

3 ek Worcester-szósz

250 g portobello gomba, durvára vágva

750 ml marhaalaplé (vagy gombaalaplé, ha vegetáriánus levest szeretnénk)

400 g konzerv fehér bab, lecsöpögtetve és leöblítve (240 g nettó súly)

1 tk Marmite (kenhető, ragadós, sötétbarna, sós krém, fő alkotója a sörélesztő)

kis csokor petrezselyem, durvára vágva

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 240 °C-ra (gázsütő 9-es fokozat). Tegyük a paradicsom felét egy kisebb tepsire, öntsük rá a tabasco szószt, és ízesítsük csipetnyi sóval és pár tekerésnyi őrölt borssal. Süssük 15 percig.

A hagymát és a fokhagymát pároljuk meg kis lángon 1 evőkanál Worcester-szósszal és 2 evőkanál vízzel – közben keverjük meg többször, hogy ne égjen meg. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet. Körülbelül 10 perc elteltével, amikor már szép karamellizált színt kapott, adjuk hozzá a gombát és a maradék paradicsomot, és főzzük még 3-4 percig. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a babot, forraljuk fel, és főzzük még 15–20 percig.

Ízesítsük a levest a Marmite-tal és a maradék Worcester-szósszal, és ízlés szerint adjunk még hozzá borsot. Kanalazzuk rá a sült paradicsomot, szórjuk meg a petrezselyemmel, és külön tálkában kínáljunk hozzá tabasco szószt, ha valaki még csípősebben szeretné fogyasztani!

Könyvajánló

A recept a Karcsúsító levesek c. receptkötetből való, a Kossuth Kiadó engedélyével adtuk közre.

Ismertető

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített, testet-lelket erősítő és tápláló levessel ismerkedhetünk meg. Akár laktató, meleg és tartalmas levest szeretnénk, akár üde, friss, esetleg különleges és egzotikus ízekre vágyunk, ebben a könyvben garantáltan találunk olyan receptet, ami a kedvünkre való:

• 15 perces levesek elfoglaltaknak
• Krémlevesek, hideg levesek, ázsiai ihletésű levesek és húslevesek
• Egészségvédő, gyógyító levesek szuperélelmiszerekből
• Alacsony kalóriatartalmú köretek és reggeli tálak
• Vegetáriánus, vegán, glutén- és laktózmentes receptek

Az egészséges életmódot kedvelőknek és a gyógyulni vagy fogyni vágyóknak egyaránt érdemes kipróbálni ezeket az alacsony kalóriatartalmú, mégis tápláló és ízletes leveseket!

A könyv itt rendelhető >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − 6 =

hirdetés