Laskagomba paprikás nokedlivel, ecetes salátával

A laskagomba tápanyagtartalma hasonló a csiperkegombáéhoz, viszont annál sokkal könnyebben emészthető. A legértékesebb a fehérjetartalma; összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat tartalmaz. Kálium-, magnézium- és foszfortartalma magas, a nyomelemek közül pedig a cink-, alumínium-, bór- és réztartalma jelentősebb. Kiváló élettani hatásokat tulajdonítanak neki: csökkenti a vér koleszterinszintjét, antibiotikus hatással is bír. Ízletes ebéd vagy vacsora készíthető belőle, pácolva, grillezve különösen finom! Levest és finom egytálételt is készíthetünk belőle. 

Hozzávalók (kb. 5 adaghoz)

A paprikáshoz

1 nagy fej (lila)hagyma

300 g laskagomba

1 paradicsom

fél paprika

kókuszzsír vagy olaj

bors

csemege paprika

Erős Pista

apróra vágott petrezselyemzöld

A nokedlihez

7-8 púpozott ek liszt

2 tojás

1 tk kurkuma (a sárga színe miatt)

1 tk só

kevés víz

Elkészítés

A hagymát kevés kókuszzsíron fedő alatt megfonnyasztom. Hozzáadom a kockákra vágott paprikát és a (lehámozott) paradicsomot, egy kevés Erős Pistát. Szórok rá paprikát, sózom, borsozom majd hozzáadom az apróra vágott gombát, és tovább párolom. Szükség esetén felöntöm egy kevés vízzel, és néha megkavarva addig főzöm, míg a gomba megpuhul. Végül hozzákeverem az apróra vágott petrezselyemzöldet is.

Míg fő a paprikás, bekeverem a nokedli tésztát: a kurkumát és a sót összekeverem a liszttel, beleütöm a tojásokat, és egy kevés vízzel közepes keménységű tésztát keverek. Felforralok 1,5 l vizet, sózom, öntök hozzá egy kevés olajat, és beleszaggatom a nokedli tésztát.

Legjobban az ecetes saláta illik hozzá.

Tipp: aki szereti, tejfölösen is készítheti a paprikást: amikor kész, 1­-2 ek tejfölt lehet hozzákeverni. Ha a paprikás túl leves, a tejfölt célszerű egy kevés liszttel kikeverni. Amikor tejfölösen készítem, nem adok mellé savanyúságot.

Jó étvágyat!

Fazakas Hajnalka

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + 9 =

hirdetés