Laskagomba paprikás nokedlivel, ecetes salátával
A laskagomba tápanyagtartalma hasonló a csiperkegombáéhoz, viszont annál sokkal könnyebben emészthető. A legértékesebb a fehérjetartalma; összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat tartalmaz. Kálium-, magnézium- és foszfortartalma magas, a nyomelemek közül pedig a cink-, alumínium-, bór- és réztartalma jelentősebb. Kiváló élettani hatásokat tulajdonítanak neki: csökkenti a vér koleszterinszintjét, antibiotikus hatással is bír. Ízletes ebéd vagy vacsora készíthető belőle, pácolva, grillezve különösen finom! Levest és finom egytálételt is készíthetünk belőle.
Hozzávalók (kb. 5 adaghoz)
A paprikáshoz
1 nagy fej (lila)hagyma
300 g laskagomba
1 paradicsom
fél paprika
kókuszzsír vagy olaj
só
bors
csemege paprika
Erős Pista
apróra vágott petrezselyemzöld
A nokedlihez
7-8 púpozott ek liszt
2 tojás
1 tk kurkuma (a sárga színe miatt)
1 tk só
kevés víz
Elkészítés
A hagymát kevés kókuszzsíron fedő alatt megfonnyasztom. Hozzáadom a kockákra vágott paprikát és a (lehámozott) paradicsomot, egy kevés Erős Pistát. Szórok rá paprikát, sózom, borsozom majd hozzáadom az apróra vágott gombát, és tovább párolom. Szükség esetén felöntöm egy kevés vízzel, és néha megkavarva addig főzöm, míg a gomba megpuhul. Végül hozzákeverem az apróra vágott petrezselyemzöldet is.
Míg fő a paprikás, bekeverem a nokedli tésztát: a kurkumát és a sót összekeverem a liszttel, beleütöm a tojásokat, és egy kevés vízzel közepes keménységű tésztát keverek. Felforralok 1,5 l vizet, sózom, öntök hozzá egy kevés olajat, és beleszaggatom a nokedli tésztát.
Legjobban az ecetes saláta illik hozzá.
Tipp: aki szereti, tejfölösen is készítheti a paprikást: amikor kész, 1-2 ek tejfölt lehet hozzákeverni. Ha a paprikás túl leves, a tejfölt célszerű egy kevés liszttel kikeverni. Amikor tejfölösen készítem, nem adok mellé savanyúságot.
Jó étvágyat!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.