Grattan burgonya. Tejszínes-vajas rakott krumpli

A grattan burgonya tartalmas és laktató rakott étel, köretként éppúgy fogyasztható sültek mellé, mint magában, salátával. Tejszínes-vajas mártás az alapja, ízlés szerint fűszerezhető, és annál különlegesebb a látványa, minél vékonyabbra szeleteljük hozzá a meghámozott burgonyát.

A lisztesebb burgonya vagy a salátának való kifliburgonya a legjobb hozzá, ami magába szívja a mártást, ezért ne zsenge krumpliból készítsük!

Hozzávalók közepes jénai tálhoz

kb. 1,2 kg burgonya meghámozva, vékonyra gyalulva vagy szeletelve

4 dl tejszín

1 dl zsíros tej

5 dkg olvasztott vaj

3 ek dijoni mustár

1-3 gerezd zúzott fokhagyma (ízlés szerint)

1 tk só

fél tk fehér bors

csipetnyi őrölt szerecsendió

szóráshoz reszelt parmezánsajt (elhagyható)

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A mártáshoz a tejszínt és a vajat  forraljuk össze egy lábasban. Nem kell főzni, csak forráspontig melegítsük. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a fűszereket, a mustárt. Ízesítsük ízlés szerint.

A vékonyra gyalult vagy szeletelt nyers burgonyát kezdjük rétegezni egy olívaolajjal kikent jénai tálba (kerüljön bele a krumpli kb. harmada). A burgonyán egyenletesen terítsünk szét a forró mártásból. A rétegelést folytassuk, amíg burgonya el nem fogy. A tetejére öntsük a mártás maradékát.

Az edényt fedjük le légmentesen alufóliával, majd tegyük a sütőbe.

Süssük 60-70 percig 200-as hőfokon, légkeverőn. Ekkor vegyük le az alufóliát és szórjuk meg reszelt sajttal. Süssük még kb. 30 percig, míg aranybarna nem lesz.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − 3 =

hirdetés