Grattan burgonya. Tejszínes-vajas rakott krumpli
A grattan burgonya tartalmas és laktató rakott étel, köretként éppúgy fogyasztható sültek mellé, mint magában, salátával. Tejszínes-vajas mártás az alapja, ízlés szerint fűszerezhető, és annál különlegesebb a látványa, minél vékonyabbra szeleteljük hozzá a meghámozott burgonyát.
A lisztesebb burgonya vagy a salátának való kifliburgonya a legjobb hozzá, ami magába szívja a mártást, ezért ne zsenge krumpliból készítsük!
Hozzávalók közepes jénai tálhoz
kb. 1,2 kg burgonya meghámozva, vékonyra gyalulva vagy szeletelve
4 dl tejszín
1 dl zsíros tej
5 dkg olvasztott vaj
3 ek dijoni mustár
1-3 gerezd zúzott fokhagyma (ízlés szerint)
1 tk só
fél tk fehér bors
csipetnyi őrölt szerecsendió
szóráshoz reszelt parmezánsajt (elhagyható)
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A mártáshoz a tejszínt és a vajat forraljuk össze egy lábasban. Nem kell főzni, csak forráspontig melegítsük. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a fűszereket, a mustárt. Ízesítsük ízlés szerint.
A vékonyra gyalult vagy szeletelt nyers burgonyát kezdjük rétegezni egy olívaolajjal kikent jénai tálba (kerüljön bele a krumpli kb. harmada). A burgonyán egyenletesen terítsünk szét a forró mártásból. A rétegelést folytassuk, amíg burgonya el nem fogy. A tetejére öntsük a mártás maradékát.
Az edényt fedjük le légmentesen alufóliával, majd tegyük a sütőbe.
Süssük 60-70 percig 200-as hőfokon, légkeverőn. Ekkor vegyük le az alufóliát és szórjuk meg reszelt sajttal. Süssük még kb. 30 percig, míg aranybarna nem lesz.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.