Vajdasági sós kalács
Jugoszláv kalácsként terjedt el a köztudatban, de – miután az ország jó ideje már nem létezik – vajdasági sósnak is nevezik. Nagy kedvenc – nem véletlenül!
Hozzávalók a tésztához
50 dkg sima liszt
10 dkg rétesliszt
3 kávéskanál só
3 evőkanál kristálycukor
1 dl étolaj
0,5 l tej
1 cs élesztő
Langyos tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt, 2 kanál lisztet, és jó 10 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a sót, az olajat s fokozatosan a lisztet. Dagasztjuk, kelesztjük. Közben elkészítjük a krémet.
Hozzávalók a krémhez
20 dkg margarint kikeverünk 3 kávéskanál sóval, 3 tojássárgájával.
Ha a tészta megkelt, kiborítjuk a tálból és háromfelé vágjuk.
Téglalap alakúra kinyújtjuk megkenjük a krémmel, és feltekerjük mint a bejglit, majd megszórjuk sajttal, szezámmaggal, lenmaggal vagy egész köménnyel (ízlés szerint).
Háromszög alakra vágjuk. Sütőben 170-180 fokon sütjük.
Receptismertetőnk nyomán Ágnes is elkészítette a Jugoszláv kalácsot >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.