Környezetkímélő módszerek szőnyegtisztításhoz

A szőnyegek otthonunk fontos dekorációs elemei, nagy igénybevételnek vannak kitéve, emiatt nagyon fontos a rendszeres tisztításuk. A környezet és egészségtudatos ember takarítószerei környezetbarátok.

Mielőtt a bolti szőnyegtisztító folyadékok hatékonyságát próbálgatnánk, amelyek gyakran tartalmaznak a bőrt és légzőszerveket irritáló vegyszereket, érdemes szétnézni a környezetbarát és a pénztárcánkat is kímélő módszerek között.

Hetente legalább egyszer alaposan porszívózzuk ki szőnyegeinket, alkalmanként a hátoldalát is. A hagyományos porolást ma már kevesen választják, pedig a szőnyeg fonákján végezve felfrissíthetjük szőnyegeinket. A színén csak puha szőrű kefét használjunk ügyelve, hogy a szálait meg ne sértsük.

Néhány alternatív szőnyegtisztítási módszer

A szőnyeg eredeti élénk színét visszanyerheti, ha alaposan beszórjuk szódabikarbónával, kefével juttassuk be a szálai közé is. Hagyjuk, rajta 15 percig majd alaposan porszívózzuk ki. Ezen a módon a szőnyeg amellett, hogy tiszta lesz, az illata is frissé válik, és rovarok is távol maradnak tőle. Az esetleges foltokat sós vízbe áztatott nedves ruhával dörzsölve tüntethetjük el.

Langyos víz és ecet keverékével alaposan keféljük át a szőnyegünket. Remek tisztítószer még a 2 evőkanál bórax, 6 evőkanál szappanpehely keverék, amelyet fél liter, forrásban lévő vízben oldjunk fel. Az elpiszkolódott szőnyeg kitisztítására remek megoldás a növényi alapú könnyen lebomló, például kókuszos sampon.

A mosószóda előállítása károsanyagtól mentes és százszázalékig lebomlik. Kiváló tisztító és zsíroldó és vízlágyító hatással rendelkezik, amely alkalmassá teszi az erősen szennyezett textíliák és felületek tisztítására. Előnyös tulajdonsága még, hogy igen kis mennyiség elegendő belőle.

Szőnyegtisztításhoz 1 liter meleg vízhez tegyünk 1 evőkanál mosószódát és keverjük el benne! A keverékbe mártott kefével dörzsöljük át a szőnyeg felületét, amely fellazítja a szőnyeg szálai közötti szennyeződéseket. A mosószóda használatakor a biztonság kedvéért húzzunk gumikesztyűt, mert az arra érzékenyek bőrét irritálhatja.

Egy másik praktika: 2 dl langyos vízhez kevert citrom levét töltsük bele szórófejes flakonba, majd fújjuk be vele a szőnyeget. Végezetül szórjunk a szőnyegre keményítőt, amely magába szívja a nedvességet, majd porszívózzuk fel. A végeredmény tiszta, friss illatú szőnyeg.

Olcsó és környezetbarát módja a szőnyegtisztításnak, ha szódabikarbónával szórjuk a be a tisztítandó szőnyegünket, majd 15 perc elteltével felporszívózzuk.

A régi szőnyegek felfrissítésére egy egyszerű keverék segítségével: egy kis csésze szódabikarbóna, fél csésze bórax, 10 csepp tetszőleges illóolaj. A fentieket összekeverjük és szórásra alkalmas edénybe töltjük például kiürült súrolópor dobozába. A kitisztítandó szőnyegre szórva állni hagyjuk rajta 15 percig és alaposan felporszívózzuk.

Szakértőnket, a szőnyegtisztításban sokéves tapasztalattal rendelkező Édl Jánost a szonyeg-karpittisztitas.hu weboldal tulajdonosát megkérdeztük mit tanácsol az elpiszkolódott szőnyegeinkkel kapcsolatosan.

– Van az a pont, amikor nem bizonyulnak elegendőnek a házilag rendelkezésre álló módszerek, és szükségessé válik egy a teljes szálmélységig történő tisztítás. Ilyenkor következhet egy megbízható szőnyegtisztító cég igénybevétele, a legkényelmesebb hozzuk-visszük szolgáltatással. Ez esetben elszállítjuk a kitisztításra váró szőnyeget és hazaszállítjuk a megrendelő otthonába tisztán, illatosan. Természetes minden általunk használt szőnyegtisztító eljárás környezetkímélő. Minden esetben az adott szőnyeg sajátoságainak megfelelő legkímélőbb módszerrel tisztítjuk ki. A cica és kutya által okozott balesetek áldozatául esett szőnyegeket is maximálisan tisztán és fertőtlenítve adjuk át a tulajdonosaiknak.

 

Szerző: Katona Andrea

Nyitókép: Michal Jarmoluk/Pixabay

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennyolc + 1 =

hirdetés