Sajtos rúd
Sokunk kedvence…
Hozzávalók
4 gáztepsire való mennyiséghez
Tésztához
75-80 dkg liszt + 3 tk só
20-22 dkg vaj, vagy zsír
2 tojás felverve
3 dl tej + 3 dkg élesztő + 1 ek cukor
10 dkg reszelt sajt + 5 dkg füstölt sajt (helyette lehet 5 dkg reszelt parmezán is)
Szóráshoz
10 dkg sajt + 2-3 ek szezámmag
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A lisztet a sóval átszitáljuk és összemorzsoljuk a vajjal, vagy a zsírral. A tojásokat felverjük, majd néhány evőkanállal félreteszünk belőle tészta tetejének lekenéséhez. A maradék tojást, a tejben egy kevés cukorral felfuttatott élesztőt, illetve a vegyes reszelt sajtot is a liszthez adjuk.
Rugalmas tésztát dagasztunk. A tésztát egy órán át meleg helyen kelesztjük.
A megkelt tésztát már nem gyúrjuk át, csak 2-3 részre osztjuk és kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. A téglalapok tetejét megkenjük a félretett tojással, ezután leszórjuk egy kevés reszelt sajttal és szezámmaggal, majd pizzaszeletelővel rudakat szelünk a tésztából (késsel is dolgozhatunk természetesen).
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon kb. 15 percig sütjük.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.