Rozé libamell hercegnő burgonyával, birsalmával párolt lilakáposztával
Márton-napon, azaz november tizenegyedikén a népi hiedelem szerint „aki libát nem eszik, egész éven át éhezik”. A libahús nem olcsó, sajnos nem mindenki engedheti meg, hogy libalakomával emlékezzen meg erről a jeles napról. (József Attila ismert verssora arra vall, hogy a libahús régebben is luxusételnek számított: „De szeretnék gazdag lenni, Egyszer libasültet enni…”
Ha liba, akkor legyen libamell, rozéra sütve. Tökéletes köret mellé a burgonya, felkockázva, főzve, petrezselymes vajban átforgatva vagy pürésítve. A burgonyapüré extrább változata a hercegnő burgonya, időigényesebb az elkészítése, de amellett, hogy finom, mutatós is a rozé libamellhez. A párolt lilakáposzta elengedhetetlen mellé.
Miért rozé?
A „rose” (rozé) franciául rózsaszínt jelent. Arra utal az elnevezés, hogy az igazán finom sült kacsa- vagy libamell kívül ropogós, belül rózsaszín. A rozé húsokat nem mindenki szereti. Ez valójában egy finomabb sütési mód. A rózsaszín nem nyers húst jelent, csupán annyit, hogy a húsból nem sülnek ki az értékes szaftok, megmaradnak az igazi ízei.
Hozzávalók 2 személyre
kb. fél kiló libamell (a Lidl-ben 2023. novemberében kilóját 6699 forintért kínálták)
őrölt feketebors
só
1-2 gerezd vékonyan szeletelt fokhagyma (ízlés kérdése, elhagyható)
pár szál friss kakukkfű
Elkészítés
A libamell bőrét irdaljuk be sűrűn, majd a hús mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
Tegyük serpenyőbe a libamellet, a bőrös oldalát kezdjük pirítani közepes hőfokon. A felesleges zsírt öntsük át egy tálba, majd fordítsuk meg a húst, és magasabb hőfokon pirítsuk aranybarnára. Fűszerezhetjük fokhagymával, friss kakukkfűvel. Ha a hús mindkét oldala szépen megbarnult, tegyük előmelegített sütőbe a bőrével lefelé, és 8-10 percig süssük 180-as hőfokon.
A birsalmával párolt lilakáposzta az alábbi módon készül:
Hercegnő burgonya
Hozzávalók 3 személyre
60 dkg burgonya
5 dkg vaj felkockázva
2 tojássárgája
1/2 mk őrölt szerecsendió
só, őrölt feketebors
Elkészítés
A meghámozott, feldarabolt burgonyákat sós vízben főzzük puhára. Öntsük le róla a vizet, adjuk hozzá a vajat még melegében, fűszerezzük és botmixerrel pürésítsük. Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat és mixerrel keverjük egyneművé.
A masszát töltsük habzsákba, majd nyomjuk a sütőpapírral bélelt tepsire, kerek halmokat készítve. Gyorsan kell sütni, 200 fokra előmelegített sütőbe. Sütés közben már mérsékelhetjük a hőfokot 180-ra. Ha a burgonya halmok kezdenek aranybarna színt kapni, kivehetjük a sütőből. Sütési idő 10-12 perc.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.