Wokban sült currys-gyömbéres csirke párolt zöldségekkel, bulgurral
Ennek az ételnek nincs hivatalos neve, mindent bele egytálétel, konyhai rögtönzés alapján készült. Gyakran készítek hasonlót, mindig más zöldségeket használok fel hozzá, a fűszerezésen azonban nem változtatok. A curry, friss gyömbér, fokhagyma, chili, nem maradhat ki belőle. Gyorsan elkészül, azoknak ajánlom, akik szeretik a fűszeres, keleti ízvilágú ételeket. Minél színesebb, annál szebb és ízletesebb. Többnyire bulgurt tálalok mellé, de köret nélkül is fogyasztható. Wokban készítem, de nagyobb serpenyőben is megsüthető.
Hozzávalók családi adaghoz
fél csirkemell felkockázva
3 zúzott (vagy reszelt) fokhagyma
hüvelykujjnyi reszelt gyömbér
1 közepes kápia paprika csíkokra vágva
1 zöld kaliforniai paprika csíkokra vágva
bögrényi zöldborsó (mirelit)
2 közepes szárzeller kockára szeletelve
1 paradicsom felkockázva
1 ek szezámmag
1 ek napraforgómag
3 ek olívaolaj
fűszerek: őrölt curry, őrölt kardamom, kurkuma, őrölt kömény, fekete bors, szárított chili paprika – ízlés szerint
(felhasználható még hozzá vékonyra gyalult sárgarépa, apró rózsáira szedett brokkoli és/vagy karfiol)
Elkészítés
Olívaolajban pirítom a sózott csirkemellet a reszelt gyömbérrel és a fokhagymával együtt, ha a hús kifehéredett, hozzáadom a fűszereket majd a zöldségeket és a magokat (a szezámmag és a napraforgómag megpirítható előtte, de ez a művelet el is hagyható). Összekeverem és 5-8 percig fakanállal forgatva sütöm. A wokban hamarabb elkészülnek az ételek. Arra figyelek, hogy a zöldségek frissek, ropogósak maradjanak.
Egy pohár bulgurt két pohár sós forró vízben megfőzök. Felforralom a vizet, hozzáadom a bulgurt, majd 1-2 perc forralás után a tűzről levéve fedő alatt hagyom puhára párolódni (kb. 10 perc alatt megpuhul).
Alapító-főszerkesztő
Több mint 20 évet töltöttem az írott média világában újságíróként, szerkesztőként, megyei és országos lapoknál.
Az eletszepitok.hu online életmód magazint 2013-ban hoztam létre.
2018-ban visszatértem eredeti hivatásomhoz, általános és középiskolásokkal foglalkozom. Érdeklődésem középpontjában az élménypedagógia, a tanulásmódszertan, a pályaorientáció, a szociális kompetencia- és a készségfejlesztés áll.
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán diplomáztam, majd az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végeztem el felsőfokú szakképzést. A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetében szereztem mesterdiplomát. Évek óta alkalmazom általános iskolások körében az Igazgyöngy művészeti iskola „Szociális kompetenciafejlesztés vizuális neveléssel” módszertanát.
MÚOSZ-tag vagyok, az Idősügyi és Szociális párbeszéd Szakosztály, valamint a Társadalompolitikai Szakosztály tagja.