Sajtos linzer
Ezúttal egy közel 80 éves receptet ajánlok, ellenállhatatlan nass. Nincs benne élesztő, a tojásból csak a sárgáját használjuk fel hozzá. Zárt dobozban napokig eláll.
Hozzávalók
50 dkg sima liszt
30 dkg teavaj
6 tojás sárgája
1,5 dl tejszín
12 dkg reszelt sajt
1 evőkanál só
Elkészítés
A titka, hogy a hozzávalókat szó szerint gyorsan gyúrjuk össze. Ha összeállt a tészta, hidegre tesszük pihenni.
Egy-két óra múlva kétszer kinyújtjuk, összehajtogatjuk és sütésig a hűtőbe tesszük – fontos, hogy hideg tésztával dolgozzunk.
Sütés előtt egy centi vastagra kinyújtjuk, különböző formákat vágunk, szúrunk ki belőle. Derelyevágót is használhatunk – én így tettem. Tojással kenjük meg a kiszúrt linzereket, majd 180 fokon előmelegített sütőben süssük meg; 8-10 perc alatt pirosra sül.
Tippek: sütés előtt, miután megkentük tojással, a tésztát megszórhatjuk mákkal, köménymaggal, reszelt sajttal vagy szezám maggal.
Recept: Árvai Erika
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.