Grissini. Rozmaringos-bazsalikomos kenyérrudak
A grissini egy jellegzetes pálcika alakú ropogós pékáru, az olaszok nagy kedvence. A hagyomány szerint a grissini 1679-ben született, amikor Antonio Brunero egy lanzoi pékmester az udvari orvos utasításai alapján elkészítette II. Viktor Amadénak, aki nem tudta megemészteni a kenyeret. Nagy kedvelője volt Bonaparte Napóleon is, olyannyira, hogy futárszolgálatot alakított Torino és Párizs között, melynek elsődleges feladata a grissini szállítása volt, amit ő les petits bâtons de Turinnak hívott.
Hozzávalók
20 dkg finomliszt vagy kenyérliszt
4 ek olívaolaj
1 tk só
fél tk őrölt pirospaprika
1-1,2 dl langyos víz
tasakos élesztő (7 g)
rozmaringlevelek apróra vágva
bazsalikomlevelek apróra vágva
Elkészítés
Az élesztőt 1,2 dl langyos vízben összekeverjük. A többi összetevőt keverőtálba tesszük, elegyítjük, majd hozzáöntjük az élesztős vizet és alaposan összegyúrjuk.
Ruganyos tésztát kell kapnunk (ha szükségesnek érezzük, gyúrás közben apránként adagoljunk kevés vizet a tésztához).
A tésztát letakarva kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át, szeleteljük fel és vágjuk kb. 2×2 centis kockákat belőle. Hagyjuk kis ideig kelni, majd sodorjunk vékony rudakat a kockákból. Meghempergethetjük nagy szemű tengeri sóban.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A rudakat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire.
A grissinit 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő 12-15 perc.
Készíthetünk mellé mártogatót: 2-3 gerezd zúzott fokhagymát vagy 1-2 ek apróra vágott snidlinget keverjük el egy kis pohárnyi tejfölben.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.