Advent napjai (18.) A betlehemezés

Az év talán legszebb időszaka a Karácsony, s az ezt megelőző adventi hetek. Megtelik szívünk a várakozás, készülődés örömével: díszbe öltöztetjük otthonainkat, készülünk szeretteink megajándékozására, szeretnénk az ünnepet emlékezetessé, bensőségessé tenni. Az Életszépítők csapata is készül a karácsonyra: szeretnénk Olvasóinknak a készülődéshez kapcsolódó karácsonyi, adventi jelképek történetét elmesélni, és sok-sok inspiráló ötletet ajándékozni. Hangolódjunk együtt a szeretet ünnepére!

A karácsony előtti időszak régi hagyománya a betlehemezés, mely Jézus születésének, a Betlehemben történteknek több szereplős, dramatikus feldolgozása. A játékot régen templomok előtt adták elő az oltárnál, később a betlehemezők házról házra jártak – még az 1960-as években is, és előadták kis színjátékukat. Napjainkban már csak hagyományőrzés céljából szinte csak színpadokon, művelődési házakban és oktatási intézményekben elevenítik fel e szokást.

Alagi Állami Általános Iskola, 1949
Betlehemezés – színi előadás
Fotó: Picasa

A betlehemezés eredete a középkori misztériumjátékok – vallásos színjátékok – voltak, melyek az angol és a francia nyelvterületeken alakultak ki, és tárgyuk elsősorban Jézus élete volt. A magyar népszokás is a középkori misztériumokból alakult ki, paraszti misztériumjátéknak is nevezik.

Az előadás lényege a pásztorok párbeszédes, verses, énekes játéka, melynek legfőbb része a tréfás pásztorjáték, mely során három pásztor – egyikük öreg és nagyot hall – beszélget egymás között. A darabban a szereplők eljátsszák a Krisztus születését elmesélő bibliai történetet. Főbb jelenetei: a Mária és József szálláskeresése, melyben a király vagy gazdag ember azonban nem ad szállást, így istállóba kényszerülnek. A következő jelenetben egy angyal az alvó pásztorokat álmukban Jézushoz küldi. A pásztorok elmennek tehát Jézushoz, átadják ajándékaikat és jókívánságaikat.

Fotó: Zselickisfalud honlapja

Elmaradhatatlan kelléke a játéknak a hordozható Betlehem, melyben a Szent Család látható, és melyet két angyal visz. A pásztorjáték további szereplője lehet még a huszár és a betyár. A darabvégén köszönetképpen a háziak megvendégelik őket.

Fotó: Flickr | Ján Sokoly

A betlehemezésben előforduló dalok, versek és párbeszédek tájanként változóak, egyes jeleneteit sokszor a helyszínhez igazodva közvetlenül a házba lépés előtt találták ki.

Betlehemezés, Pásztó, 1947
Fotó: Bihari Anna-Pócs Éva – Képes magyar néprajz

1991 óta rendez Debrecen Nemzetközi Betlehemes Találkozókat, és a szervezők szeretnék, ha a találkozó felkerülne az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

Debreceni görögkatolikus betlehemes hagyományőrzők műsora a XXIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó megnyitóján 2013. december 13-án
Fotó: Magyar Hírlap Online

 

Örömteli készülődést kívánunk!

Király-Dobos Beatrix

Összeállította: Király-Dobos Beatrix | Nyitókép: Csépány Csilla és  kecskeméti Zrínyi Ilona Általános Iskola 2/c napközis csoportja (A Magyar Kézművességért Alapítvány díjazottja)

Ajánló

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkettő + kilenc =

hirdetés