Paprikakrém – így készül az ajvár

Az ajvár (pindzsur) főleg a balkáni országokban, a szomszédos Szerbiában, a Vajdaságban népszerű; konzerv változatban nálunk is kapható. Ételízesítőként, húsételek mellé mártásként, mártogatónak, kenyérre, pirítósra kenőkének egyaránt felhasználható ízletes krém. Fő összetevője a piros (kápia) paprika. Édes vagy csípős változatban is elkészíthető. Zentai olvasónk receptjét ismertetjük. 

Két kiló kápia paprikát sütőben megsütünk. A sült paprikát ledaráljuk, majd hozzáadunk fél liter paradicsomlevet, fél deci 10%-os ecetet, 1 deci olajat, kb. 2 teáskanál sót, 5 teáskanál cukrot, 1 fej zúzott fokhagymát, 1 erős paprikát (ha csípősen szeretnénk). Mindezt háromnegyed óráig főzzük. (Kóstoljuk meg, ha szükségesnek érezzük, sózzuk, cukrozzuk.) A paprikakrémet forrón kisebb, vagy közepes befőttes üvegekbe adagoljuk és száraz dunsztban (alaposan bebugyolálva) hagyjuk kihűlni. Felbontás után hűtőben tároljuk.

Fotó: Életszépítők

hirdetés 

hirdetés 

Receptajánló

Így készül az ezme, a törökök pikáns paradicsomsalátája | Eredeti recept

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + tizenkettő =

hirdetés