Ínycsiklandó indiai ragu: csirke tikka masala basmati rizzsel
Sokféle recept lelhető fel az interneten csirke tikka masalához; ez a gazdagon fűszerezett húsos ragu meghódította a világot. Általában csirkemellből szokás készíteni, de sokan az ízesebb, zamatosabb a vajpuhára főtt csirkecombot részesítik előnyben. Basmati rizst vagy indiai lepénykenyeret (nán kenyeret) kínálnak mellé. Fenséges, szín- és ízorgia.
Hozzávalók
8-10 alsó csirkecomb
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
6-8 cm friss gyömbér
1 nagy paradicsom
1 tk mustármag
1 kk. koriandermag
1 tk garam masala
1 tk kurkum
1 tk chili pehely
1 fahéjrúd
1,5 dl sűrített paradicsom
2 dl joghurt
1 dl víz
2 evőkanál étolaj vagy tisztított vaj
só
1 tk cukor
friss petrezselyem (vagy korianderlevél)
Körethez
1 bögre basmati rizs
2 bögre víz
1 evőkanál étolaj
1 kk só
1 csillagánizs
Elkészítés
A gyömbért és a fokhagymákat reszeld le, a vöröshagymát aprítsd kis kockákra.
Egy nagy, tapadásmentes edénybe önt kevés olajat – ha autentikus ízekre vágysz, tisztított vajat használj. Hevítsd fel, add hozzá a vöröshagymát, dinszteld, majd zúdítsd bele a gyömbér-fokhagyma keveréket. Keverd el, majd a többi fűszer is mehet az edénybe.
Kevergesd és hagyd, hogy kiengedjék az aromájukat. Ha ez megtörtént, szűrőlapáttal szedd ki a pasztát az edényből.
A combokat sózd be, majd a visszamaradt zsiradékon minden oldalról pirítsd át egy kicsit.
A combokat szedd ki, rakd félre, majd öntsd vissza a pasztát az edénybe. Add hozzá a felkockázott paradicsomot, pirítsd rövid ideig, add hozzá a cukrot, egy kis sót és a sűrített paradicsomot. Ha sűrűnek találod a szószt, kevés vízzel hígíthatod. Forrald össze, majd fektesd rá az elősütött combokat.
Fedd le, hagyd puhulni.
Negyed óra elteltével öntsd hozzá a natúr joghurtot, óvatosan keverd el, a csirkecombokat pedig fordítsd meg, majd helyezd vissza a fedőt és hagyd, hogy vajpuhára párolódjon (kb. 20 percet vesz igénybe).
Kóstold, ha szükséges, sózd, adhatsz hozzá még csípőset – ízesítsd ízlésednek megfelelően.
A köret
A rizst kevés olajon pirítsd fehéredésig, majd öntsd fel dupla mennyiségű vízzel, sózd meg, dobj bele egy csillagánizst, forrald fel, majd fedd le és párold puhára.
Az elkészült csirkéhez keverj jó sok friss petrezselymet – ha szereted friss koriandert is -, és a rizsre halmozva tálald.
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.