Ínycsiklandó indiai ragu: csirke tikka masala basmati rizzsel

hirdetés

Sokféle recept lelhető fel az interneten csirke tikka masalához; ez a gazdagon fűszerezett húsos ragu meghódította a világot. Általában csirkemellből szokás készíteni, de sokan az ízesebb, zamatosabb a vajpuhára főtt csirkecombot részesítik előnyben. Basmati rizst vagy indiai lepénykenyeret (nán kenyeret) kínálnak mellé. Fenséges, szín- és ízorgia.

Hozzávalók

8-10 alsó csirkecomb

1 nagy fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

6-8 cm friss gyömbér

1 nagy paradicsom

1 tk mustármag

1 kk. koriandermag

1 tk garam masala

1 tk kurkum

1 tk chili pehely

1 fahéjrúd

1,5 dl sűrített paradicsom

2 dl joghurt

1 dl víz

2 evőkanál étolaj vagy tisztított vaj

1 tk cukor

friss petrezselyem (vagy korianderlevél)

Körethez

1 bögre basmati rizs

2 bögre víz

1 evőkanál étolaj

1 kk só

1 csillagánizs

Elkészítés

A gyömbért és a fokhagymákat reszeld le, a vöröshagymát aprítsd kis kockákra.

Egy nagy, tapadásmentes edénybe önt kevés olajat – ha autentikus ízekre vágysz, tisztított vajat használj. Hevítsd fel, add hozzá a vöröshagymát, dinszteld, majd zúdítsd bele a gyömbér-fokhagyma keveréket. Keverd el, majd a többi fűszer is mehet az edénybe.

Kevergesd és hagyd, hogy kiengedjék az aromájukat. Ha ez megtörtént, szűrőlapáttal szedd ki a pasztát az edényből.

A combokat sózd be, majd a visszamaradt zsiradékon minden oldalról pirítsd át egy kicsit.

A combokat szedd ki, rakd félre, majd öntsd vissza a pasztát az edénybe. Add hozzá a felkockázott paradicsomot, pirítsd rövid ideig, add hozzá a cukrot, egy kis sót és a sűrített paradicsomot. Ha sűrűnek találod a szószt, kevés vízzel hígíthatod. Forrald össze, majd fektesd rá az elősütött combokat.

Fedd le, hagyd puhulni.

Negyed óra elteltével öntsd hozzá a natúr joghurtot, óvatosan keverd el, a csirkecombokat pedig fordítsd meg, majd helyezd vissza a fedőt és hagyd, hogy vajpuhára párolódjon (kb. 20 percet vesz igénybe).

Kóstold, ha szükséges, sózd, adhatsz hozzá még csípőset – ízesítsd ízlésednek megfelelően.

A köret 

A rizst kevés olajon pirítsd fehéredésig, majd öntsd fel dupla mennyiségű vízzel, sózd meg, dobj bele egy csillagánizst, forrald fel, majd fedd le és párold puhára.

Az elkészült csirkéhez keverj jó sok friss petrezselymet – ha szereted friss koriandert is -, és a rizsre halmozva tálald.

Fotó, recept: B. Csánk Györgyi

 

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás