Hajtogatott sajtos pogácsa
A levelesen szétváló, réteges házi pogácsát mindenki szereti – ezért néha áldozatot kell hozni, nem sajnálva az időt a tészta hajtogatására. A végeredmény kárpótol a vesződségért.
Hozzávalók
50 dkg liszt
2 tojás (+1 a kenéshez)
3 dl tejföl
5 dkg + 10 dkg zsír
3 kávéskanál só
3 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 kávéskanál cukor
20 dkg reszelt sajt
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A langyos tejben elkeverem a cukrot, felfuttatom az élesztőt. Amíg az élesztő dolgozik, átszitálom a lisztet, a közepébe ütöm a tojásokat, hozzáadom a tejfölt, az 5 dkg zsírt, a reszelt sajt felét, a sót, végül az élesztővel jól összedolgozom.
Akkor jó, ha a tészta lágy és rugalmas, de nem ragad. (Ha nem elég lágy, vizes kézzel lágyítok rajta. Ha pedig ragad, kevés lisztet gyúrok hozzá.) Letakarom és 20-25 percig langyos helyen kelesztem.
Kelesztés után átforgatom a lisztezett deszkán, majd nagyjából 1 centi vékonyra nyújtom téglalap alakban. Megkenem vékonyan zsírral – nagyjából a zsír harmadát használom fel. A hajtogatás következik!
A tészta alsó harmadát felhajtom a tészta közepéig, a felső harmadot ráhajtom, majd jobbról behajtom a tésztát szintén középre és balról rá a másik felét. A sorrend mindegy, csak arra figyeljünk, hogy a következő 2 hajtogatást ugyanúgy csináljunk.
Az első hajtogatás után a tésztát 25-30 percig letakarva pihentetem. Pihentetés után a leírt módon hajtogatom. Újra pihentetem, s harmadszor is hajtogatom.
Ezután már nem kell pihentetni a tésztát. Kinyújtom nagyjából 2 centi vastagra és tetszés szerinti méretben kiszaggatom. A pogácsákat sütőlemezre helyezem, felvert tojással megkenem, megszórom sajttal. Sütés előtt pihennek még kb. 20 percig. Előmelegített sütőben a pogácsa méretétől függően kb. 20 perc alatt sülnek meg.
Fotók, recept: Sass Erika Sasó | www.tepszi.hu >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.