Finom sajtos pogácsa és 8 további remek pogi recept
A tésztát előre begyúrhatjuk, fóliába tekerve napokig tárolható a hűtőben, akár reggel is kisüthetjük – fél órát hagyjuk szobahőmérsékleten, majd nyújtsuk ki, szaggassuk és süssük.
Hozzávalók kb. 35 kisebb darabhoz
25 dkg liszt
kb. 200 g tejföl (nagy dobozos fele)
10 dkg finomra reszelt félkemény sajt (ebből kb. 2 dkg szóráshoz)
1 tojás + sárgája kenéshez
1 tk só
1 kis tasak szárított élesztő
Elkészítés
A lisztet keverjük össze az élesztővel, a sóval, majd adjuk hozzá a tejfölt, a reszelt sajtot, a tojást, és jól dolgozzuk össze. (Nem szükséges az élesztőt tejben felfuttatni.) Lágy, rugalmas tésztát kapunk.
Hagyjuk kelni kb. egy órát. Ha később sütnénk ki, tekerjük fóliába és tegyük a hűtőbe.
Ha azonnal sütnénk, a tésztát gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki kb. 1,5 centi vastagra.
Vagdossuk be (minél mélyebben vágjuk be, annál ropogósabb lesz a teteje), kenjük meg tojássárgájával. Megszórhatjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal.
Sütés előtt még hagyjuk egy kicsit szobahőmérsékleten kelni, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő kb. 20 perc.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.