Mandulás pogácsa. Régi recept, erdélyi mestercukrásztól
Finom omlós pogácsa, ropogós mandulával.
Hozzávalók
25 dkg liszt
15 dkg margarin
kb. 1 dl cukros tejben felfuttatott 1 dkg élesztő
csapott evőkanál só
1 tojássárgája
kb. 1 dl tejföl
maréknyi tisztított mandula
kenéshez tojásfehérje
Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a tejfölt és aránylag gyorsan sima tésztává dolgozzuk ki.
Fél-egy óra hosszat pihentetjük, lisztezett felületen kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük tojásfehérjével, és tisztított mandulát nyomunk a tésztába. Ismét átkenjük tojásfehérjével, kis ideig pihentetjük.
Előmelegített sütőbe rakjuk, 180-as hőfokon pirosra sütjük.
Tippek
Mivel ez omlós tészta, sima, azaz finomliszttel készítsd, ne rétesliszttel vagy vegyessel. Utóbbitól morzsalékos lenne a tészta.
Mivel omlós tészta, aránylag sok benne a zsiradék, ezért lehetőleg gyorsan készítsd, hogy a zsiradék minél kevesebbet érintkezzen a meleg kezeddel, így lesz könnyű, omlós a tésztája.
Érdemes jó minőségű vajjal készíteni.
A tészta és a tisztított mandula is tárolható a mélyhűtőben, így bármikor megsüthető.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.