Mandulás pogácsa. Régi recept, erdélyi mestercukrásztól

Finom omlós pogácsa, ropogós mandulával.

Hozzávalók

25 dkg liszt

15 dkg margarin

kb. 1 dl cukros tejben felfuttatott 1 dkg élesztő

csapott evőkanál só

1 tojássárgája

kb. 1 dl tejföl

maréknyi tisztított mandula

kenéshez tojásfehérje

Elkészítés

A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a tejfölt és aránylag gyorsan sima tésztává dolgozzuk ki. 

Fél-egy óra hosszat pihentetjük, lisztezett felületen kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük tojásfehérjével, és tisztított mandulát nyomunk a tésztába. Ismét átkenjük tojásfehérjével, kis ideig pihentetjük.

Előmelegített sütőbe rakjuk, 180-as hőfokon pirosra sütjük.

pogacsa_mandulas

Tippek

Mivel ez omlós tészta, sima, azaz finomliszttel készítsd, ne rétesliszttel vagy vegyessel. Utóbbitól morzsalékos lenne a tészta.

Mivel omlós tészta, aránylag sok benne a zsiradék, ezért lehetőleg gyorsan készítsd, hogy a zsiradék minél kevesebbet érintkezzen a meleg kezeddel, így lesz könnyű, omlós a tésztája. 

Érdemes jó minőségű vajjal készíteni.

A tészta és a tisztított mandula is tárolható a mélyhűtőben, így bármikor megsüthető.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 1 =

hirdetés