Régi házias étel: angyalbögyörő, morzsás nudli, vucerli
A legtöbben nudliként ismerjük, vagy angyalbögyörőnek, Hajnalka nagymamája vucerliként emlegette (valószínűleg szász eredetű név). Az értelmező szótár hengeres, főtt tésztaféleként jegyzi. A burgonyás tészta, sokunk (gyerekkori) kedvence. Apró eltérésekkel a szilvásgombóc és a barátfüle is ezzel a tésztával készül.
Hozzávalók
5-6 nagyobb burgonya
2 tojás
500 g liszt
kevés cukor
kevés olaj
zsemlemorzsa
(vaníliás) porcukor
Elkészítés
A burgonyát héjában megfőzöm, krumplinyomón áttöröm (aprólyukú reszelőn is le lehet reszelni).
Hozzáadom a 2 tojást, egy késhegynyi sót, és egy kevés cukrot. Kanalanként adagolom a lisztet, jól összedolgozom. Ha ragacsos, kevés lisztet adok még hozzá.
A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtom. A nudlihoz ujjnyi széles csíkokat vágok, a tenyerem és a deszka között egy kicsit megsodrom, és kb. 3 centis hengereket vágok belőlük.
Lobogó sós vízben addig főzöm, míg a nudlik feljönnek a víz tetejére.
Kevés olajon megpirítom a zsemlemorzsát, ebbe forgatom a lecsöpögtetett nudlit.
Porcukorral meghintve tálalom. A nudlihoz baracklekvár is adható.
Jó étvágyat!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.