Fűszerolaj friss fűszernövényekből

Fűszerolajat többnyire szárított fűszerekből készítenek, de friss növényekből is megoldható, és nem csak hogy kellemes aromát kölcsönöz az olajnak, hanem tetszetős is, ha szép üvegbe tesszük.

Egyes források szerint az olajhoz sót kell adni. Erre azért van szükség, mert a friss növényekben lévő nedvektől megavasodhat, megpenészedhet az olaj. Más források azonban egyáltalán nem írják a sót, mint hozzávalót. Ha mégis ezzel a módszerrel szeretnénk készíteni, akkor az olajhoz 5 tömegszázaléknyi sót keverünk, ami 1 dl olaj esetén kb. 5 mg-ot jelent. A só megköti a növényekben található nedvességet, és lerakódik az üveg alján.

A fűszerolajokat kétféleképpen készíthetünk: hideg vagy meleg módszerrel.

Az előbbi esetében fénytől védett, hűvös helyen, jól zárható üvegben, hetekig kell érlelni a fűszerolajunkat, az utóbbi eljárással pedig napos helyre kell állítani, és elég, ha csak egy kis gézdarabbal fedjük le.

Ha a kiválasztott fűszernövényünk apróbb szemű és/vagy porló, akkor célszerű előzőleg kis gézdarabba csomagolni és így tenni az olajba. A különböző fűszerolajakat használhatjuk húsok pácolásához, salátaöntetekhez, köretek készítéséhez, főtt tészták, vagy akár kelt tészták ízesítésre is, sőt friss kenyeret is mártogathatunk bele egy pohár finom fehérbor kíséretében.

Hozzávalók (2 dl fűszerolajhoz)

2 dl napraforgó olaj vagy olívaolaj

4 gerezd fokhagyma

1 mk egész fekete bors

4-5 szem zöld bors

4-5 szem rózsabors

3-4 levélke bazsalikom

10 mg nagy szemű só (elmaradhat)

Elkészítés – meleg módszerrel

1. A fűszernövényeket megmossuk, lecsepegtetjük és leitatunk róluk minden nedvességet.

2. Egy 2 dl-es befőttes üvegbe beletesszük a sót (amennyiben így akarjuk készíteni), felöntjük az olajjal annyira, hogy ne sok levegő maradjon fölötte.

3. Hozzáadjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket és a már előkészített fűszernövényeket, majd az üveg száját lefedjük egy kis gézdarabbal, és az olajat napos helyen érleljük min. 2 hétig. Ha nem elég ízes, tehetünk még bele friss fűszernövényeket. Amíg az érési folyamat tart, naponta megkeverjük.

4. A folyamat végén ritka szövésű vászon anyagon átszűrjük az olajat úgy, hogy a sós üledék ne kerüljön a szűrletbe, és a benne lévő növényeket jól kinyomkodjuk. A tiszta olajat jól zárható, tetszetős üvegbe töltjük, és ebből az olajból aztán használhatunk kedvünkre.

Felbontás után hűvös helyen tároljuk. Jó étvágyat!

Szenti Gabi

Sünis kanál blog >>

Ajánló

Szaftos csirkehúsos rizs

Mézes-fűszeres sárgarépa fokhagymával

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × négy =

hirdetés