Vegán „tejföl”, nem csak vegánoknak, napraforgómagból
Tejföl napraforgómagból? Lehet, hogy az elnevezés furcsának tűnik, a vegán étrendet követők nevezték el így; az összetevőiből sejthető, hogy nem hasonlít az eredetire, annyiból csak, hogy sokoldalúan felhasználható, akár a tejföl: salátákhoz, pirítósra, szendvicsbe, tésztaételekhez stb.. Természetesen nem csak vegán étrendbe illeszthető be. Nagyon ízletes és egészséges, ízesítésével, fűszerezésével bátran lehet kísérletezni.
Rita Zöldella receptje szerint készítette el.
Alaprecept
Hozzávalók kisebb pohárnyi mennyiséghez
10 dkg hántolt, natúr napraforgóbél
fél citrom
1-2 gerezd fokhagyma
3-5 ek olívaolaj
só, bors ízlés szerint
víz
Elkészítés
A napraforgómagot áztasd be néhány órára (az áztatóvíz felszínén zöldes réteg fog képződni, ez természetes).
Áztatás után öblítsd át a napraforgómagot, majd tedd a turmixgépbe.
Adj hozzá citromlevet, tisztított fokhagymát, és olívaolajat, sót, borsot és annyi vizet, hogy bőségesen ellepje a magokat (a víz 1-2 centi réteget képezzen).
Turmixold össze alaposan, krémesre az összetevőket.
Ha sűrűnek találod, kevés vízzel hígíthatod. Zöld- és por alapú fűszereket is adhatsz hozzá (friss bazsalikom, snidling, petrezselyemzöld, korianderlevél, currypor stb.).
Érdemes kísérletezni a hozzávalók arányaival.
Használat előtt érdemes felkeverni.
Hűtőben több napig eláll, fedeles edényben tárold!
Fotók: Babicz Rita
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.