Vegán „tejföl”, nem csak vegánoknak, napraforgómagból

Tejföl napraforgómagból? Lehet, hogy az elnevezés furcsának tűnik, a vegán étrendet követők nevezték el így; az összetevőiből sejthető, hogy nem hasonlít az eredetire, annyiból csak, hogy sokoldalúan felhasználható, akár a tejföl: salátákhoz, pirítósra, szendvicsbe, tésztaételekhez stb.. Természetesen nem csak vegán étrendbe illeszthető be. Nagyon ízletes és egészséges, ízesítésével, fűszerezésével bátran lehet kísérletezni.

Rita Zöldella receptje szerint készítette el.

Alaprecept

Hozzávalók kisebb pohárnyi mennyiséghez

10 dkg hántolt, natúr napraforgóbél

fél citrom

1-2 gerezd fokhagyma

3-5 ek olívaolaj

só, bors ízlés szerint

víz 

Elkészítés

A napraforgómagot áztasd be néhány órára (az áztatóvíz felszínén zöldes réteg fog képződni, ez természetes).

Áztatás után öblítsd át a napraforgómagot, majd tedd a turmixgépbe.

Adj hozzá citromlevet, tisztított fokhagymát, és olívaolajat, sót, borsot és annyi vizet, hogy bőségesen ellepje a magokat (a víz 1-2 centi réteget képezzen).

Turmixold össze alaposan, krémesre az összetevőket.

Ha sűrűnek találod, kevés vízzel hígíthatod. Zöld- és por alapú fűszereket is adhatsz hozzá (friss bazsalikom, snidling, petrezselyemzöld, korianderlevél, currypor stb.).

Érdemes kísérletezni a hozzávalók arányaival.

Használat előtt érdemes felkeverni.

Hűtőben több napig eláll, fedeles edényben tárold! 

 

Fotók: Babicz Rita

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × négy =

hirdetés