Avokádó saláta pikáns ízesítésű tofuval
Az avokádó és a tofu külön-külön is egészségesek, de együtt – megfelelő fűszerezéssel – tökéletes ízharmóniát alkotnak. Ez a saláta tíz perc alatt összedobható; nem csak vegetáriánusoknak ajánljuk!
Hozzávalók (személyenként)
1 puha avokádó
70 g lágy tofu
néhány levél jégsaláta
1 evőkanál wasabi paszta
1 evőkanál (vegán) majonéz
1 evőkanál durvára vágott mogyoró
1/2 citrom leve
ecet, olívaolaj, só, porcukor
Elkészítés
Mossuk meg a salátaleveleket, csepegtessük le, majd tépkedjük apró darabokra. Salátaöntethez keverjük össze az ecetet, olajat, adjuk hozzá a csipet sót és a porcukrot.
Az avokádót hámozzuk meg, felezzük el, majd vágjuk szeletekre, és csepegtessünk rá citromlevet.
A tofut szeleteljük fel, sózzuk. Egyik oldalát vékonyan kenjük meg 1 evőkanál majonézzel elkevert wasabi pasztával.
Egy lapos tányért béleljünk ki salátalevelekkel, majd helyezzük rá a szeletelt avokádót, az ízesített tofut.
A durvára vágott mogyorót serpenyőben pirítsuk meg, majd szórjuk a salátára.
Friss kenyérrel tálaljuk.
Az avokádó gyógyhatásairól
Az avokádót (Persea americana) a spanyol hódítók hozták Európába Mexicóból. Trópusi fán termő gyümölcs; története egészen az inkákig visszavezethető. Régóta ismert afrodiziákum. Ma már világszerte termesztik trópusi, szubtrópusi, mediterrán vidékeken.
Tápláló, magas, 25 százalék a zsiradéktartalma, főleg többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. Az érett gyümölcs, a vitaminok és ásványi anyagok tárháza. Több mint tízféle vitamin található benne: A-, B csoport (főleg B1, B2),C-, E-, D-vitamin. Több mint húszféle ásvány: kálium, foszfor, vas, nátrium, kalcium, magnézium, niacin, karotin. Protein forrás. Kitűnő antioxidáns.
Csekély a cukortartalma, ezért a cukorbetegek számára is értékes. Savtartalma jelentéktelen, elősegíti a lúgosítást. Olaja táplálja a száraz, öregedő bőrt, a kozmetika ipar régen felfedezte magának. Emelett az ekcéma, pikkelysömör megelőző és tüneti kezelését segíti. Jótékonyan hat, az arthritis (izületi) fájdalmakra. A telítetlen zsírsavaknak ismert a szívre, erekre gyakorolt hatása. Ajánlják a koleszterin csökkentésére, magas vérnyomás kezelésére, érelmeszesedés és gyomorbántalmak ellen, illetve kiegészítő kezeléseként. B-vitamin tartalmának köszönhetően növeli az agysejtek alváshormon (meletonin) termelését, tehát kiváló lehet vacsorára, a nyugodt alvás érdekében.
A tofuról
A tofu kínai eredetű élelmiszer, melyet szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek. A kínai konyha alapvető élelmiszere és hagyományosan része a japán, koreai és a délkelet-ázsiai országok konyhájának. Mára az egész világon széles körben elterjedt, magas fehérjetartalma miatt főleg a vegetáriánusok étrendjében foglal el fontos szerepet a Föld más részein, mint húspótló. Ez a szójából készült termék alapvetően íztelen és szagtalan, de jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét, ezért édes és fűszeres ételek elkészítésére egyaránt alkalmas. Természetesen nem csak nyers, hanem ízesített formában is készítik. Állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet. Változatosan felhasználható, egyes fajtái nyersen fogyaszthatók, de lehet sütni, főzni, párolni, fűszerezni, illetve levesekbe is kedvelt betét.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.