Őszre, télre könnyű finomság: friss birsalmakompót
A birsalma talán az egyetlen olyan gyümölcs, amelyet sütve vagy főzve fogyasztunk. Kemény, savanykás, kissé fanyar íze miatt nyersen nem élvezetes, de annál finomabb megfőzve, megsütve. Ráadásul amilyen kemény, olyan gyorsan megpuhul hő hatására.
Régen a birsek a szobában, a szekrények tetején teleltek át, mivel az illatuk nagyon kellemes. Kora ősztől szüretelhető, érhető el a piacokon.
Kompótnak is nagyon finom.
Hozzávalók 4 személyre
4-5 birsalma
víz
1 fahéjrúd
1 tk őrölt fahéj
5-6 egész szegfűszeg (vagy szegfűbors)
1 mk őrölt szegfűszeg
fél citrom leve
fél vaníliarúd kikapart belseje (elhagyható, de a vanília nagyon jó ízt ad neki)
2-3 ek méz (vagy cukor, édesítőszer, ízlés szerint)
Elkészítés
A birsalmákat hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.
Öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyi éppen ellepi. Közepes lángon melegítsük meg a vizet, tegyük bele a fűszereket, a mézet (cukrot vagy édesítőszert).
Forrástól számítva főzzük 10-12 percig.
Szűrjük le, majd adagoljuk kis tálkákba. Melegen, hidegen is finom.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.