Őszre, télre könnyű finomság: friss birsalmakompót

A birsalma talán az egyetlen olyan gyümölcs, amelyet sütve vagy főzve fogyasztunk. Kemény, savanykás, kissé fanyar íze miatt nyersen nem élvezetes, de annál finomabb megfőzve, megsütve. Ráadásul amilyen kemény, olyan gyorsan megpuhul hő hatására.

Régen a birsek a szobában, a szekrények tetején teleltek át, mivel az illatuk nagyon kellemes. Kora ősztől szüretelhető, érhető el a piacokon.

Kompótnak is nagyon finom.

birsalma3

birsalma4

Hozzávalók 4 személyre

4-5 birsalma

víz

1 fahéjrúd

1 tk őrölt fahéj

5-6 egész szegfűszeg (vagy szegfűbors)

1 mk őrölt szegfűszeg

fél citrom leve

fél vaníliarúd kikapart belseje (elhagyható, de a vanília nagyon jó ízt ad neki)

2-3 ek méz (vagy cukor, édesítőszer, ízlés szerint)

birsalmakompot2

birsalmakompot

Elkészítés

A birsalmákat hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.

Öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyi éppen ellepi. Közepes lángon melegítsük meg a vizet, tegyük bele a fűszereket, a mézet (cukrot vagy édesítőszert).

Forrástól számítva főzzük 10-12 percig.

Szűrjük le, majd adagoljuk kis tálkákba. Melegen, hidegen is finom.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + kettő =

hirdetés