Vajon melyik lesz az idei országtorta? Mutatjuk a tíz döntőbe jutott kreálmányt!
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep köszöntésére.
Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódó tortákat, recepteket várt az Ipartestület. Harminchárom tortával neveztek, idén az eper, a szeder, a mák és a kávé több versenyzőnél is favorit volt. A magyar gasztronómia jellegzetes alapanyaga, a tejföl is több versenytortában megjelenik, továbbá olyan „izgalmas” zöldségek is, mint a rebarbara, a cékla vagy a paprika. Újdonság volt, hogy idén nem csak kerek tortákkal lehetett nevezni, hanem szögletes tortákkal is. Többen éltek ezzel a lehetőséggel, több modern formájú és újhullámos díszítésű torta versengett a továbbjutásért.
Az országtorták bemutatását hagyományosan az augusztus 20-i nemzeti ünnephez időzítik, ekkor kerülnek ki a cukrászdákba a nyertes torták, az országtortákat készítő cukrászdák listáját is ekkor adják közre. Lássuk, 2021-ben melyek az esélyes kreálmányok!
A 2021. évi döntős országtorták
Arany ribiszke – Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
Napraforgó – Fodor Sándor, Habcsók Cukrászda, Budapest
Lúdas Matyi – Karácsonyi Péter, Pierre Cukrászda, Nagybajcs
Szabacsi Rubató – Lakatos Pál, Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
Őszi Pitymallat – a Nándori Cukrászda csapata, Budapest
Öt torta jutott a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a 10. születésnapját ünneplő verseny első zsűrizésén.
Szokatlan ízpárosítások jellemezték az idei pályamunkákat, a hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan kreációk is a zsűri asztalára kerültek, melyekben tonkabab, édesburgonya, kuszkusz, köles, tápiókagyöngy alkotott izgalmas ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal, mint a szeder, a málna, a barack és az eper. Végül a zsűri málna, szeder, zserbó és barack ízű tortákat juttatott tovább, melyek közül a júniusi döntőben választják ki a győztest. A májusi elődöntőben a verseny háromszoros győztese, Nándori László, cukrászmester zsűrielnökként segítette kiválasztani a 2021-es év legjobbjait.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2021. évi döntőjébe a következő torták jutottak be
Beszterce rózsája – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
Erdei Nimfa – Vanília & Gelarto Cukrászda, Nagykőrös
Havasi Málna- REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
Szedresem – AMI Süti, Monor
Zserbó Cukormentesen – REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.