Aphrodité aranyalmája birskörte lehetett. Érdekességek a birsről, receptajánlóval
A birsalma évezredek óta ismert és kedvelt gyümölcs, a magyarok már a honfoglalás előtt is termesztették, a birsalma és a virága a magyar népművészet motívumkincsében is fellelhető. A növény Délnyugat-Ázsiában őshonos.
A világon 40-50 birsfajtát szaporítanak, ezek közül Magyarországon 10-15 fajta közismert, közülük a legelterjedtebb a kifejezetten nagy, 300-350 grammos gyümölcsöt érlelő Bereczki, valamint a Konstantinápolyi birs. A birsalmafa április végén, május elején bont virágokat, ezért a fagyok ritkán tesznek kárt benne. Szeptember közepétől, végétől szüretelhető.
Mitológiai aranyalma
A görög mitológia aranyalmaként említi a Heszperiszek, vagyis a boldogság kertjét őrző és gondozó nimfák kertjében termő gyümölcsöt, ami valójában birsalma lehet. Egyes értelmezések szerint a birsalma az ókorban a szerelem és a szépség, a termékenység szimbóluma volt. A mitológiai történet szerint Aphrodité, a szerelem és a szépség istennője Parisztól aranyalmát kap, a trójai királyfi ezzel fejezi ki hódolatát iránta.
A tisztaszobák természetes illatosítója volt
A birsnek kellemes illata van, amit régen ki is használták, a gyümölcsöt a tisztaszobában tárolták a szekrény tetején. Ennek más praktikus oka is volt: a birsnek kifejezetten jót tesz, ha a felhasználás előtt hetekig, akár hónapokig hűvös helyen érlelik. Kosárban tárolva ugyanakkor a gyümölcs hamar bomlásnak indulhat.
Birskörte vagy birsalma?
A gyümölcsöt körtének is nevezik jellegzetes formája miatt, de valójában nincs különbség a birsalma vagy a birskörte között.
A birsalma magas pektintartalma gyulladáscsökkentő hatású. Salaktalanítja a szervezetet.
Felhasználása
Más gyümölcsökkel ellentétben a birsalmát nem szoktuk nyersen fogyasztani, savanykás íze és a kemény húsa miatt. Párolva, főzve viszont tökéletes, kellemes íze van. Főzhetünk belőle kompótot, krémlevest, ízesíthetjük vele a párolt lilakáposztát, sőt, süteményekbe is felhasználhatjuk. A legelterjedtebb talán mégis a birsalmasajt, ami nem más, mint sűrű gyümölcszselé.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.