Sült birsalma szilvalekvárral, dióval

A birsalma, vagy birskörte nem olyan népszerű, mint az alma, pedig rendkívül gazdag vitaminforrás, és nemcsak az illata, hanem az íze is jó. Régen faluhelyen kellemes aromája miatt a birsalmákat természetes illatosítóként is kihasználták, a lakás egy-egy hűvösebb pontján helyezték el a gyümölcsöket.

A birsalma jelentős A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin forrás, gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) is. Segíti az emésztést és méregtelenít. Kiváló immunerősítő, főleg gyulladások kezelésére ajánlják. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza.

Fogyasztható sütve is, készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalmasajtnak készítik el.

Sült birsalma szilvalekvárral, dióval

A megmosott birsalmákat vágjuk félbe, magházukat vájjuk ki. Tegyük tepsibe, halmozzunk rá szilvalekvárt és szórjuk meg durvára vágott dióval. Nagyjából fél óra alatt puhára sül – finom, könnyű desszert.

Fotók, recept: Babicz Rita

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom + tizennyolc =

hirdetés