Sült birsalma szilvalekvárral, dióval
A birsalma, vagy birskörte nem olyan népszerű, mint az alma, pedig rendkívül gazdag vitaminforrás, és nemcsak az illata, hanem az íze is jó. Régen faluhelyen kellemes aromája miatt a birsalmákat természetes illatosítóként is kihasználták, a lakás egy-egy hűvösebb pontján helyezték el a gyümölcsöket.
A birsalma jelentős A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin forrás, gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) is. Segíti az emésztést és méregtelenít. Kiváló immunerősítő, főleg gyulladások kezelésére ajánlják. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza.
Fogyasztható sütve is, készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalmasajtnak készítik el.
Sült birsalma szilvalekvárral, dióval
A megmosott birsalmákat vágjuk félbe, magházukat vájjuk ki. Tegyük tepsibe, halmozzunk rá szilvalekvárt és szórjuk meg durvára vágott dióval. Nagyjából fél óra alatt puhára sül – finom, könnyű desszert.
Fotók, recept: Babicz Rita
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.