Hólabda glutén, tej és tojás nélkül
Mivel nálunk ételérzékenység miatt a hagyományos piskóta szóba sem jöhet, teljesen más alappal kellett készítenem. A töltelék eredetileg lisztes-tejes krém, amit pudingos-vajas krémmel helyettesítettem. Nagyon finom lett – nem túl édes, nem tömény.
Hozzávalók a tésztához (12 darabhoz)
250 gramm gluténmentes liszt, amiből
130 gramm Nutri-free Mix Per Dolci lisztkeverék
20 gramm Nutri-free Mix Per Pane lisztkeverék
100 gramm Farmo LP Low Protein lisztkeverék
100 gramm cukor (készülhet édesítőszerrel is, abból 130 gramm kell, pl. eritritből)
fél zacskó sütőpor
fél mk szódabikarbóna
kevés citromlé
260 ml víz
5 evőkanál kukoricaolaj
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál holland kakaópor
A pudinghoz
4 dl mandulás rizstej
1 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál cukor (vagy eritrit)
A krémhez
70 gramm Vitador tej és gluténmentes margarin
100 gramm porcukor
Csokimázhoz
4 evőkanál víz
4 evőkanál cukor
4 evőkanál (csapott) kakaópor
1 csomag gluténmentes kókuszreszelék
Elkészítés
A tészta száraz hozzávalóit kimérem, kikeverem. Hozzáadom a kimért vizet, az olajat és a citromlevet. Sütőpapíros tepsibe öntöm a masszát és 180 fokon 25 perc alatt megsütöm.
Amíg sül, hagyományos módon elkészítem a pudingot, majd habverővel addig keverem, amíg ki nem hűl. Ekkor beteszem a hűtőbe. A margarint a porcukorral habosra keverem, majd hűtőbe teszem.
Ezután csokimázat készítek: 4 evőkanál vizet felfőzök 4 evőkanál cukorral, majd hozzáadok 4 evőkanál keserű kakaóport; elkeverem, felforralom, majd félreteszem.
Miután egyforma hőmérsékletű a két krémalap, egybeöntöm és homogén masszává keverem (géppel vagy kézzel).
A kisült piskótából pogácsaszaggatóval köröket vágok ki, ezeket elfelezem, megkenem a krémmel, ráhelyezem a tetejét, majd az oldalát is bekenem és kókuszreszelékbe forgatom. Miután mindegyikkel elkészültem, óvatosan egy kiskanállal minden süti tetejére csokimázat teszek.
Recept, fotók: Malena konyhája >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.