Miért érdemes friss fügét enni? A fordított fügetorta receptje
A füge a mediterrán, szubtrópusi és trópusi éghajlatokon elterjedt, de nálunk is megél: július második felében kezd beérni. A friss gyümölcs íze teljesen más, mint az aszalt változaté, kevésbé édes, puha, zamatos – nagyon finom! Ráadásul számos jótékony hatással bír.
A füge gazdag kálium-, cink- és B-vitaminforrás. A füge gyulladáscsökkentő, magas káliumtartalmának köszönhetően kedvező hatást gyakorol a keringési rendszerre, jó vértisztító, javítja az emésztést, elősegíti a tápanyagok felszívódását, serkenti az anyagcserét, szépíti a bőrt, vágyfokozó és jótékonyan hat az idegrendszerre is.
Nyáron a zamatos gyümölcsöt süteményekhez is felhasználhatjuk. Így készül a fordított fügetorta!
Hozzávalók
6 – 7 darab érett füge
A karamellhez
12 dkg barnacukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor vagy 1 kk vanília kivonat
6 dkg vaj
A tésztához
20 dkg liszt
1 kk fahéj
1 kk sütőpor
1⁄4 kk őrölt szegfűszeg
csipet só
2 közepes tojás
10 dkg vaj
1 dl zsíros
tejszín
Elkészítés
A fügéket megmossuk, megszárítjuk, majd keresztben félbevágjuk, és félretesszük. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a barnacukrot, a vaníliaaromát és mérsékelt tűzön, lassan összeolvasztjuk, néhány percig karemellizáljuk. Ha már megfelelő az állaga, óvatosan egy 26 cm átmérőjű tortaformába borítjuk, majd szorosan kirakjuk a felezett fügékkel.
A lisztet a sütőporral tálba szitáljuk, hozzáadjuk a fűszereket és a sót. A vajat a tojásokkal és a cukorral fehéredésig keverjük, hozzá adjuk a tejszínt, majd apránként a lisztes keveréket. Sűrű ragacsos tésztát kapunk, az a lényeg hogy kenhető állagú legyen.
Ha a tészta elkészült, a fügék tetejére kanalazzuk, és egyenletesen elsimítjuk a tortaformában. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 35-40 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, pár percig állni hagyjuk, majd elővigyázatosan kiborítjuk a tortát. A fortyogó karamell szépen elterül a torta tetején, s ha jól csináltuk, a torta szélén is lecsurog itt-ott.
Langyosan a legfinomabb, bátrabbak fagylalttal is kipróbálhatják! A tortát készíthetjük almával, körtével, szilvával.
Jó étvágyat hozzá!
Recept, fotók: By Margó >>
Hasonló recept
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.