Mit igyunk, ha fáj a fejünk? Mi használ a szúnyogok ellen? Mit nevezünk Nero nektárjának? Kati-patika praktikái. Könyvismertető

Melyik évszakban érdemes méregteleníteni? Mit igyunk, ha fáj a fejünk, ha magas a vérnyomásunk, vagy ha épp fáradtak vagyunk? Mi használ a szúnyogok és mi a nap ellen? Mire jók a tibeti teák? Igaz, hogy a hagymából szinte bármi elkészíthető? Mit nevezünk Nero nektárjának? Igaz, hogy a böjt nemcsak lelki, hanem testi megtisztulást is jelent? Hogyan szüntethetjük meg a tavaszi fáradtságot? Hogyan kell gyógybort készíteni? Miért kell az arcunkon görgetni a forró tojást? Mi mindenre jó a gyömbér, az alma és a körömvirágkrém? Ha bezárt a gyógyszertár, kérj segítséget a természettől!

Almásy Katalin természetgyógyász arra vállalkozott, hogy összegyűjtse: az egyes betegségekre mi a természetes gyógymód. Hasznos tanácsokkal szolgál – meggyőződése és tapasztalata, hogy sok kellemetlen tünet akár gyógyszerek nélkül is megszüntethető. 

Kati-patika – Egészség természetesen c. könyve 2017. júniusában jelenik meg.

„A mai világban olyan nehéz eligazodni a sok-sok információ között! Végre egy olyan könyv, mely könnyen érthető, felhasználóbarát, egészségesen kreatív és előtérbe helyezi a természet értékeit és a hagyományokat a mindennapi háztartásban is. Egy anya legnagyobb ajándéka a családja számára a szeretete mellett a gondos, igényes odafigyelés, a védelem a család egészsége felett. A rengeteg teendő mellett, ez nem mindig egyszerű, így nagy segítséget nyújthat Kata könyve, ahol az ötlet és a megoldás is készen áll!” – írja a kötetről Béres Alexandra.

Almásy Katalin, a Kati-patika c. kötet szerzője. Fotó: Somogyi Árpád

Almásy Katalin 2009 óta vezet blogot gyógynövényekről, gyógyító ételekről, praktikákról. Természetgyógyász, fitoterapeuta és reflexológus végzettsége van, emellett újságíró- szerkesztőként dolgozik. 

Hogy melyik főzet, gyógyító eledel, illóolaj hogyan hat, először a családjában próbálta ki. Több száz recept, ötlet, praktika van már a tarsolyában, amelyeket szeretne átadni, hogy mindenki kipróbálhassa, alkalmazhassa.

– Fontos számomra, hogy már a legkisebbek is megismerjék a gyógynövényeket, felhasználásukat. Ezért külön praktikák, tanácsok is várják a szülőket oldalamon, hogy miképp vonhatják be a gyerekeket a konyhába, a füves kertek világába. Tanítsd őket, hogy később már ők is magabiztosan felismerjék, használják e csodás növényeket – írja blogján Almásy Katalin.

„A könyv szerkesztésekor az volt a legfontosabb, hogy nagyon lényegre törően, egyszerűen megfogalmazva írjam le ezeket a tanácsokat. Olyan recepteket próbáltam összegyűjteni, amelyekhez az alapanyagokat könnyen megtalálhatják az olvasók. Amelyek megteremnek a környezetünkben, vagy amelyekhez egyszerűen hozzá lehet jutni. Ezeket a recepteket már én is sokszor kipróbáltam, és használtam a családom gyógyítására is. De a receptek mellett sokféle tanácsot is leírtam, így például, hogy mit kell tenni, ha megcsíp a darázs vagy ha leégünk a napon, hogyan kell helyesen szaunázni, s mit jelent a Kneipp-kúra. Fontos volt számomra, hogy a gyerekeket is bevonjuk a növények megismerésébe, ehhez írtam számos ötletet, játékot. Remélem, sokan fogják forgatni a könyvet, s egy-egy recepttel segíteni tudok nekik is.”

Belelapoztunk

Mérete miatt kifejezetten kézre álló kiadvány, a színes kiemelések és a fotók segítenek ébren tartani a figyelmet, s nem utolsó sorban számos receptet, praktikát találunk benne. (A könyvben látható fotókat a szerző férje és fia, Pintér Róbert és Pintér Ádám készítette.) A tartalom évszakok szerint tematizált. Két részlet a tavaszra vonatkozó részből:

A nyári praktikák között a szerző többek között a folyadékfogyasztás fontosságára is felhívja a figyelmet. Mint írja: Naponta legalább 2-3 liter folyadékot kéne fogyasztanunk. (…) Érdemes lemérni, hogy mennyit iszunk naponta. Akár naplót is vezethetünk róla – az eredmény döbbenetes lesz.

A folyadékhiány számokban

0,4 liter folyadékhiánynál koncentrációs zavarok lépnek fel

0,6 liter folyadékhiánynál feledékenyek leszünk

1,5 liter folyadékhiánynál szívproblémák adódhatnak, az izmos görcsölnek

3 liter folyadékhiány ájuláshoz vezethet, szellemileg zavartak leszünk

5 liter hiány esetén a vese nem tud működni, kiszáradhatunk

Ebből már könnyen kitalálható, hogy érdemes a napi ajánlott 2-3 liternyi mennyiséget elfogyasztani

Trükkök az iváshoz a Kati-patika c. könyvből

munka közben mindig legyen karnyújtásnyira egy üveg víz

sport előtt, alatt és után is igyál

mindig a szomjúság érzése előtt próbálj meg inni

evés előtt igyál egy pohár vizet, segít abban is, hogy ne egyél túl sokat

kezdd a napot ivással, érdemes a táskádba bekészíteni teát, vagy amit szívesen elfogyasztasz

kávé és tea után mindig igyál egy-egy pohár vizet!

 

Érdemes Almásy Katalin blogját követni, kötetében pedig olyan praktikákat oszt meg az olvasókkal, melyek a weboldalán nem találhatók meg.

 

Kiadó: Athenaeum Kiadó

Oldalak száma: 160

Méret: 125×185 mm

Borító: keménytáblás

ISBN: 9789632936567

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + öt =

hirdetés