Lenyűgöző térmozaikok színes görgeteg kövekből

A kő- és kavicsmozaikok nagyon látványosak; jól mutatnak kis felületeken is. Nagyobb méretű, mintás kavicsszőnyeget is készíthetünk mozaiktechnikával, de a kerti tipegő kis részletét is díszíthetjük apró, színes kavicsokkal. Mutatunk néhány szép megoldást. Az összeállítás végén látható egy videó is a készítési folyamatról.

A görgeteg kőről

A görgeteg kő természetes kőből, koptatással előállított – különböző formájú és méretű – sima felületű, lekerekített díszkő. A látványa ugyanolyan, mintha a szél és a víz formálta volna hosszú évek alatt. Az ipari görgeteg kő anyaga lehet mészkő, márvány, andezit, dolomit, kvarcit; színe lehet sárga, zöld, sötétkék, szürke, fekete, fehér, sőt, akár mintás is. Általában díszkőként, lábazati kőként hasznosítják, jól mutat a sziklakertekben, kerti tavak közelében. Mozaikburkolatot is készíthetünk görgeteg kövekből, például a járda, vagy kerti tipegő egy-egy részletét díszítve. Könnyen beszerezhető, zsákos kiszerelésben – az árak között viszonylag nagy a szórás, érdemes tájékozódni. (Általánosságban elmondható, hogy egy zsáknyi kavics ára 2200-2800 forint között mozog.) Kiterjedtebb – 2-3 méteres – mintás térburkolatok is készülnek görgeteg kőből, ezekből mutatunk pár lenyűgöző változatot. 

Az időjárási viszontagságok hamar kikezdik a kültéri kőburkolatokat; ajánlott ezért gondoskodni a megfelelő felületkezeléséről, hogy a burkolat sokáig szép maradjon. Tartós védelem a pórusok lezárásával, impregnálással érhető el. Léteznek kifejezetten ezt a célt szolgáló kővédőszerek.

John Botica, Új-Zélandi mozaikmester munkái

Ez a padlóba épített mozaik egy Új-Zélandi családi ház előszobáját díszíti

Angol nyelvű videó a mozaikburkolat készítéséről

A három perces videó bemutatja a munkafolyamatot – 10 másodperces reklám után indul el.

A videót a képre kattintva lehet lejátszani!

Fotók: Power of Pebbles

 

hirdetés
2 válaszok
  • Mesterházy Mónika
   Mesterházy Mónika says:

   Köveket is forgalmazó tüzép vagy kertészet, de több webáruházban is találni, google segít, “görgeteg kövek” vagy “természetes burkolókövek” kereséssel feljönnek a találatok

   Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 − 1 =

hirdetés