Szépít, gyógyít, regenerál. Így készül az ízletes avokádókrém!

Pár hozzávalóból percek alatt elkészíthető az ízletes és egészséges avokádókrém. Tökéletes tésztaételekhez, salátaöntetként is felhasználhatjuk, vagy kenyérre, pirítósra is kenhetjük. Zárt üvegben napokig eláll a hűtőben.

Hozzávalók (20 dkg avokádókrémhez)

1 db érett avokádó

70 g hidegen sajtolt repceolaj

1 gerezd fokhagyma

1 ek friss citromlé

Elkészítés

Az avokádót megmostam, megtöröltem, meghámoztam, kettévágtam, magját eltávolítottam. Néhány kisebb darabra vágtam és a botmixer tartályába pakoltam. Hozzáadtam a megtisztított fokhagymát, a citrom frissen facsart levét, kevés sót szórtam rá. Hozzáadtam az olajat és összeturmixoltam. Zárható üvegbe kanalaztam. Hűtve tároltam.

Megjegyzés: a repceolajat azért választottam, mert semlegesebb az íze, nem nyomja el az avokádó ízét. Ugyanezen megfontolásból csak 1 gerezd fokhagymát adtam hozzá.

Az avokádó gyógyhatásairól

Az avokádót (Persea americana) a spanyol hódítók hozták Európába Mexicóból. Trópusi fán termő gyümölcs; története egészen az inkákig visszavezethető. Régóta ismert afrodiziákum. Ma már világszerte termesztik trópusi, szubtrópusi, mediterrán vidékeken.

Tápláló, magas, 25 százalék a zsiradéktartalma, főleg többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. Az érett gyümölcs, a vitaminok és ásványi anyagok tárháza. Több mint tízféle vitamin található benne: A-, B csoport (főleg B1, B2),C-, E-, D-vitamin. Több mint húszféle ásvány: kálium, foszfor, vas, nátrium, kalcium, magnézium, niacin, karotin. Protein forrás. Kitűnő antioxidáns.

Csekély a cukortartalma, ezért a cukorbetegek számára is értékes. Savtartalma jelentéktelen, elősegíti a lúgosítást. Olaja táplálja a száraz, öregedő bőrt, a kozmetika ipar régen felfedezte magának. Emelett az ekcéma, pikkelysömör megelőző és tüneti kezelését segíti. Jótékonyan hat, az arthritis (izületi) fájdalmakra. A telítetlen zsírsavaknak ismert a szívre, erekre gyakorolt hatása. Ajánlják a koleszterin csökkentésére, magas vérnyomás kezelésére, érelmeszesedés és gyomorbántalmak ellen, illetve kiegészítő kezeléseként. B-vitamin tartalmának köszönhetően növeli az agysejtek alváshormon (meletonin) termelését, tehát kiváló lehet vacsorára, a nyugodt alvás érdekében.

Fotók, szöveg: Molnár Ágnes, Szeretetrehangoltan

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 2 =

hirdetés