Farsangi fánk | Tej-, tojás- és gluténmentes recept
Farsangi fánk, amit tej-, tojás- és lisztérzékenyek is fogyaszthatnak.
Először sütöttem meg ezt a fánkot; kicsit tartottam tőle, mert a sütésnél ügyelni kell arra, hogy a finom, foszlós puha tészta ne szívja tele magát olajjal. Nem csalódtam, könnyű, ízes fánkok sültek ki.
Hozzávalók a tésztához
300 gramm gluténmentes liszt (275 gramm NF Mix Per Pane és 25 gramm Farmo LP low Protein)
13 g friss élesztő
1,5 evőkanál cukor
120 ml víz és 100 ml The Bridge rizstej
2 evőkanál olaj
fél csomag vaníliás cukor
1 teáskanál rumaroma
1 citrom reszelt héja
Szóráshoz
porcukor
Ízesítéshez
baracklekvár
Sütéshez
Kókuszzsír
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A rizstejet és a vizet meglangyosítottam, az élesztőt kis edénybe morzsoltam, egy csipet cukrot szórtam rá, és ráöntöttem a rizstejes vizet.
Hagytam dolgozni az élesztőt, addig a szárazanyagokat kimértem és összekevertem.
Mikor az élesztő felfutott, hozzáöntöttem a lisztes keverékhez. Bedagasztottam, majd a két evőkanál olajat apránként a tésztához adagoltam. Enyhén ragadós jó állagú tésztát kaptam. Ruhával letakartam és szobahőmérsékleten kb. 40 percig kelesztettem. A duplájára kelt.
Lisztezett munkafelületen sodrófával kb. egy cm magasra nyújtottam a tésztát, nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggattam, a közepüket az ujjammal benyomtam.
Egy magas falú edényben megforrósítottam a kókuszzsírt, a fánkokat a benyomott oldalukkal lefelé beletettem a forró zsírba. Nagyjából két perc alatt megsültek, ekkor megfordítottam, és a másik felüket is megsütöttem.
A fánkokat papírtörlőre szedtem. Porcukorral és házi baracklekvárral tálaltam.
Kapcsolódó összeállításaink
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.